Spas od jake zime
0

Posljednje dvije porodice s 300 ovaca evakuirane iz Lukomira

FENA
Posljednje dvije porodice sa stadom od 300 ovaca evakuirane su na Igman iz bjelašničkog sela Lukomir, a potom će biti prebačene u Trnovo.

"Njihovo prebacivanje počeli smo pretprošle noći, i tokom jučerašnjeg dana, noćas i danas svi će biti prebačeni do Trnova gdje će provesti zimu ", kazao je za Agenciju FENA predsjednik Kluba sankaša Ejub Fako.

Selo Lukomir se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom u Bosni i Hercegovini i jedinim koje se nalazi iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da je selo bilo naseljeno i prije 600 godina.

Bogati pašnjaci omogućavaju da ljeti na području Lukomira bude i do 2.000 ovaca, ali zbog ljetošnje iznimne suše i nedostatka hrane za stoku većina stočara je poodavno sa svojim stadima sišla u niže krajeve.

Prethodna zima bila je prva, nakon više stotina godina, da su kuće u Lukomiru ostale prazne. Tako će biti i ove zime, jer već sada je visina snijega na pojedinim mjestima do dva metra, a u prosjeku je 80 cm.

U takvim uvjetima jedino volonteri na sankama mogu doći do Lukomira i donijeti hranu i lijekove starim i bolesnim.

"Nakon prošlogodišnjih snježnih nepogoda, ove zime je evakucija izvršena blagovremeno, kako stanovnici ne bi bili odsječeni od svijeta", kaže Fako.