Održana uzalud
36

Posljednja sjednica Vijeća ministara "poništena" jer Hrvati nisu prisustvovali

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH poništilo je telefonsku sjednicu koja je održana u petak zbog činjenice da niti jedan ministar iz reda hrvatskog naroda nije prisustvovao sjednici.

Na sjednici je glasalo 7 članova Vijeća ministara, dok ministar finansija i trezora i dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar pravde Josip Grubeša nisu iskoristili svoje pravo glasanja i smatra se da nisu prisustvovali danasnjoj sjednici.

"U vezi sa Zakonom o Vijeću ministara i Autentičnim tumačenjem Visokog predstavnika Zakona o Vijeću ministara i činjenicom da su sva tri ministra koja nisu prisustvovali iz reda jednog konstitutivnog naroda (hrvatskog) smatra se da Vijeće ministara BiH nije održalo 33. izvanrednu (telefonsku) sjednicu zakazanu za 6. 11. 2020. godine, te nije razmotrilo Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji, 10. novembra", objašnjeno je iz Vijeća ministara.

Shodno odredbama autentičnog tumačenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, zakazana sjednica se odgađa, s ciljem ulaganja potrebnih napora za osiguranje prisustva sjednici članova iz reda svih konstitutivnih naroda.