Masline, Rudnik...
4

Posljednja iskopavanja u Mostaru neuspješna: Da li su ostaci žrtava premještani?

R. D.
Nekoliko posljednjih iskopavanja i potraga za posmrtnim ostacima žrtava posljednjeg rata u Mostaru okončane su bez rezultata. U Mostaru se traga još uvijek za 193 osobe, a zbog nepotvrđenih kazivanja svjedoka otvara se pitanje da li su posmrtni ostaci kasnije premještani.

Instituta za nestala lica BiH prošle sedmice neuspješno je vršio iskapanja na lokalitetu pored mostarskog groblja Masline. Emza Fazlić, glasnogovornica ove institucije, za Klix.ba kaže kako se radilo po nalogu Tužilaštva BiH, ali da ništa nije pronađeno.

"U posljednje vrijeme nam se stalno dešava da imamo svjedoke koji tvrde da se na određenoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci, a kad dođemo i prekopamo to područje ništa ne nađemo. Ipak, moramo raditi po dojavama, dok postoji neka sumnja moramo raditi da je otklonimo", kaže nam Emza Fazlić aludirajući i na nedavna bezuspješna iskopavanja u Mostaru.

Pet dana na početku septembra iskopavanju su vršena i lokaciji bivšeg rudnika mrkog uglja, ali ni tamo posmrtni ostaci nisu pronađeni. Po izjavama svjedoka tamo su se trebali nalaziti ostaci žrtava Bošnjaka iz 1993. godine.

"Dva ili tri zadnja iskopavanja u Mostaru su pokazala da informacije nisu bile tačne. To ne mora nužno da znači da su posmrtni ostaci premještani", izjavila je.

Fazlić kaže kako se s vremenom mijenja konfiguracija terena te da svjedoci kad dođu na lokalitet često ga i ne mogu prepoznati.