BiH
5

Posljedice smrzavanja: Od početka godine u BiH zabilježeno šest slučajeva "bijele smrti"

Piše: A. B.
Ilustracija
Ilustracija
U hladnom talasu koji je posljednjih nekoliko dana zahvatio područje cijele Bosne i Hercegovine, stradalo je šest osoba. Od početka ove godine u BiH je zabilježeno šest slučajeva "bijele smrti", i to na području Foče, Ribnika, Banje Luke, Lopara, Ilijaša te Zvornika.

Sve osobe su preminule od posljedica smrzavanja, a pet žrtava je zabilježeno na području entiteta Republika Srpska.

Prva žrtva smrzavanja u BiH bio je starac inicijala V. Š. (88) čije su beživotno tijelo 2. januara pronašli lovci na makadamskom putu u mjestu Sokoli, općina Foča. Uviđajem je utvrđeno da na tijelu nema tragova nasilja te da je smrt, najvjerovatnije, nastupila smrzavanjem jer je temperatura bila minus 15 stepeni celzija.

Starca su pronašli oskudno odjevenog i bez obuće. Nakon istrage došlo se do saznanja da je starac živio sam u kući.

Nakon ovog slučaja ponovo je registrirana žrtva smrzavanja u BiH i to Lazo Đojić iz Puškovca kod Lopara. Pedesetdvogodišnjak je zbog promrzlina na tijelu preminuo, a ovih dana hladni vjetrovi pušu na području Semberije i Majevice. Njegovo beživotno tijelo je pronađeno 6. januara oko 14:30 sati ispred porodične kuće.

Dan poslije, 7. januara, zabilježena su dva nova smrtna slučaja izazvana smrzavanjem i to u Banjoj Luci i Donjem Ratkovu kod Ribnika, općina Banja Luka. Tijela Sadika Poturovića (65) iz Banje Luke i Drage Sirara (71) iz Donjeg Ratkova pronašli su njihovi komšije i prijatelji koji su kazali da su obojica "voljeli popiti" te da su duže vremena živjeli sami.

Dragu su smrznutog pronašli kod jedne škole, a sumnja se da je tako pijan legao i usljed niskih temperatura se smrznuo. Nadalje, beživotno tijelo osobe inicijala M. P. (1974) iz Zvornika pronađeno je 9. januara, ispred pomoćnog objekta u zvorničkom naselju Bair.

I u ovom slučaju je utvrđeno da je smrt nastupila smrzavanjem, potvrđeno je iz policije.

"Utvrđeno je da je smrt nastupila smrzavanjem, usljed niske temperature, te da nema tragova koji upućuju na elemente krivičnog djela", naveli su iz policije.

I u mjestu Srednje kod Ilijaša pronađeno je smrznuto tijelo muškarca. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) potvrdili su da je tijelo muškarca pronađeno 10. januara u 15:40 sati.

Prema najavama hidromteoroloških zavoda širom Balkana, region očekuju nove snježne padavine koje će u zavisnosti od lokaliteta varirati i nositi sa sobom umjereno i potpuno oblačno hladno vrijeme. Usljed niskih temperatura koje su i dalje dominantne u ovom dijelu Evrope, postoji rizik da bi se nove padavine u dodiru s hladnim tlom mogle pretvoriti u led, a u predjelima s većom nadmorskom visinom u nove snježne pokrivače.

Meteorolozi i dalje upozoravaju kako će do kraja sedmice biti hladno ispod prosjeka, s kratkotrajnim toplijim intervalima tokom četvrtka i petka, te da bi subota opet trebala biti sa znatno nižom temperaturom. Tako je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao upozorenje za petak, 13. januar, jer se tog dana u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne očekuju obilnije padavine.

Proteklih dana je u valu hladnoće po jedna osoba stradala i u Srbiji i na Kosovu.