BiH
21

Posljedice referenduma u RS-u kroz karikaturu Šukrije Meholjića

Klix.ba
Karikatura: Šukrija Meholjić
Karikatura: Šukrija Meholjić
Šukrija Meholjić je karikaturista, Srebreničanin koji trenutno živi u Norveškoj, a povodom današnjeg referenduma o Danu Republike Srpske priredio je interesantnu karikaturu.

Šukrija je svoju ljubav prema karikaturi krunisao sa 20 samostalnih izložbi u sedam država, a dobitnik je i specijalnog priznanja stručnog žirija za svoje radove na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj.

Često mu je za njegov rad inspiracija bh. politička svakodnevnica, a njegov posljednji rad posvećen je današnjem referendumu u RS-u.

"Za mene je neshvatljivo da se ovakav referendum u RS-u održava uprkos Odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj privremenoj zabrani i suprotno volji dva od tri konstitutivna naroda u tom entitetu. Ovo je direktano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i neviđen udar na ustavni poredak u zemlji čiji je RS integralni dio. Pitam se koji nivo hrabrosti ili drskosti mora imati vlast u RS-u da ovo neustavno djelo provodi u život? Zašto ne djeluju nadležni državni organi da ovo ludilo spriječe? Nisam znao da toliko bezakonje vlada u mojoj domovini", kazao je Meholjić za Klix.ba.

Šukrija je na zanimljiv način prikazao da bi referendum u bh. entitetu Republika Srpska mogao predstavljati uvod u izdvajanje RS-a iz BiH, gdje je aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik ključni čovjek, kojim diriguje premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je opet povezan sa interesima Rusije.

Podsjećamo, Republika Srpska provodi referendum o danu tog entiteta, iako je Ustavni sud donio odluku o zabrani održavanja referenduma. Da li će zbog toga reagovati Tužilaštvo BiH ostaje da se vidi u narednim danima.