Izostavljene iz svega
20

Posljedice pandemije: Osobe s invaliditetom u HNK na rubu očaja zbog svog položaja

G. Š.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Na području Mostara registrovano je pet socijalnih preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i svi imaju jednak problem, a to je činjenica da im je opstanak doveden u pitanje.

Predstavnici socijalnih preduzeća smatraju da su osobe s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gurnute još dalje s margine društva zbog pandemije koronavirusa i neosjetljivosti predstavnika vlasti.

Direktorica Udruženja mladih "Ružičnjak-Los-Rosales" Jasna Rebac, pod čijim okriljem djeluju socijalna preduzeća "Radin" i "Lonato", za Klix.ba je kazala kako su ta preduzeća pogođena više nego bilo ko drugi, a vladajuće strukture za to nemaju razumijevanja.

Zabrinutost je porasla kad je vidjela da oni nisu prepoznati ni u korona-zakonu HNK koji je usvojen prošlog petka.

"Nama je opstanak u pitanju jer nas nema ni u jednoj računici. Iako nije tačno definisano ko ima pravo na pomoć za saniranje štete od posljedica pandemije, mi zbog dosadašnjih iskustava već strahujemo kako će nas i ovdje zaobići", kaže Rebac navodeći kako to neće mirno promatrati.

Ističe da socijalna preduzeća "Radin" i "Lonato" zapošljavaju 21 osobu. Naglasila je kako su to osobe koje svojim radom pune budžete i kako je krajnje vrijeme da se njihovo postojanje i djelovanje počne gledati ozbiljno, kao što to i jeste.

"Socijalna preduzeća omogućavaju da osobe s invaliditetom žive od vlastitog rada, da se osjete korisnima i da nisu korisnici socijalnih pomoći, niti bilo koje vrste iz budžeta. Oni pune budžete, jer kad oni primaju svoje plate, uplaćuju im se porezi i doprinosi te se sve obaveze ispunjavaju na vrijeme", pojašnjava Rebac.

Ističe da treba uzeti u obzir činjenicu da je njihovim djelatnicima zbog neizvjesnosti i straha da ostaju bez posla zahvaljujući kojem su se prvi put u životu osjetili kao ravnopravni članovi društva, dodatno narušeno zdravlje. Tvrdi da su već pisali svim nivoima vlasti te da od Vlade HNK traže objašnjenje korona-zakona i pripadajuće mjesto za osobe s invaliditetom.

Za položaj osoba s invaliditetom strahuje i Danijela Kegelj, predsjednica Udruge "Vedri osmijeh" u čijem je sastavu socijalno preduzeće "VedriMo".

"Bojim se da mi kao socijalna preduzeća nećemo biti u svemu tome, jer imamo dio subvencije koji nam daje Fond za rehabilitaciju FBiH. No, treba znati da oni daju sredstva za doprinose koji se iz fonda zapravo vraćaju od sredstava koja mi moramo prethodno uplatiti od ostvarenih prihoda. Kako u vrijeme pandemije nismo ostvarili nikakve prihode, mi ta sredstva ne možemo uplatiti pa nam ni fond nema šta vratiti", pojašnjava Kegelj.

Prema korona-zakonu za nivo FBiH, kako ističe, socijalna preduzeća ne mogu aplicirati, zbog čega su se već obraćali Vladi HNK i tražili da se to izmijeni u kantonu. No, nada je pala u vodu kada su objavljene informacije o sredstvima koja će se isplatiti po osobi, prije nego što se zna ko će uopće aplicirati.

"Mi se bojimo za opstanak preduzeća, a iz ranijih iskustava znamo da će nas i u ovoj priči zaobići", poručuju predstavnici socijalnih preduzeća.