Srećom bez žrtava
43

Posljedice olujnog vjetra u BiH: Fojnica ostala bez jelke, odroni na putevima i šteta na objektima

N. V.
Meteorološke službe su u četvrtak upozorile na snažan vjetar koji će pogoditi Bosnu i Hercegovinu što se i događalo u prethodna dva dana. Civilne zaštite su zabilježile brojnu štetu na objektima i putevima širom BiH.
Iz BIHAMK-a sve vrijeme izvještavaju o otežanom saobraćanju u većem dijelu zemlje usljed jakih udara vjetra. Upozoravaju na odrone na brojnim dionicama, a posebno izdvajaju magistralne puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac, Novi Travnik-Bugojno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj-Živinice-Šićki Brod, Tuzla-Bijeljina, Buna-Masline, Stolac-Neum, Višegrad-Vardište, Foča-Gacko i Sarajevo-Foča-GP Hum.

Tako su vozači zabilježili odron na ulazu u tunel na pravcu Vlasenica - Kladanj, a BIHAMK upozorava da je osim odrona, na cesti moguće vidjeti granje i oborena stabla.

Put Vlasenica - Kladanj
Put Vlasenica - Kladanj

Mnoga stabla su oborena širom BiH, što uključuje Sarajevo i Banju Luku. Na jednoj od fotografija vidi se da je u Banjoj Luci palo prilično veliko i debelo drvo, no srećom niko nije povrijeđen.

Banja Luka
Banja Luka

Prve vijesti o šteti tokom noći došle su iz Vlasenice gdje je drvo palo na dalekovod i zapalilo se te je nastao značajan požar koji nije ugrozio kuće, niti ima povrijeđenih.

Snažan vjetar je tokom noći odnio i krovnu konstrukciju sa restorana na Ilidži, a jučer se slično dogodilo u Foči. Usljed olujnog vjetra, spao je dio krova sa hotela na ugostiteljske objekte. Sve je sanirano i nema povrijeđenih.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su nam naglasili da u dijelovima Konjica nema struje od jučer nakon što je došlo do kvara na elektromreži. Riječ je o mjestima kod Buturović Polja.

U USK je došlo do štete u Bihaću, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, ali bez većih posljedica i ljudskih žrtava.

Lokalni portali iz Fojnice prenose da je novogodišnja jelka u centru grada oborena, a podijelili su i fotografije na kojima se vidi da je vjetar odnio plastenike te obarao stabla.

Foto: Fojnica.net
Foto: Fojnica.net

Iz Republičke uprave civilne zaštite ističu da su i vodostaji Save u blagom porastu u oblastima oko Bosanske Gradiške i Srpca, te kod Rače. U porastu je i Una kod Ribnika te Lim kod Rudog.

Oni ističu da se poslijepodne očekuje slabljenje vjetra, ali i pad temperature. Sa maksimalnih 17 stepeni, poslijepodne će temperature pasti na maksimalnih 5.