Političke nesuglasice
0

Posljedice mostarskog zasjedanja: Dvije stranke napustile Hrvatski narodni sabor

R. D.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Hrvatska republikanska stranka (HRS) i lokalna politička organizacija "Čapljina u srcu" napustile su Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH kao zajedničku instituciju.

Posljedica je to burnog zasjedanja u Mostaru, devetog u historiji ove političke grupacije.

Lider HRS-a Slaven Raguž usprotivio se donesenoj rezoluciji te istupanje svoje političke opcije argumentirao političkom sterilnošću HNS-a.

"Sve je to manje vrijedno od mrtvog slova na papiru. Imam dva problema u vezi s ovom rezolucijom, prvo je napisano. Ljudi očekuju konkretne korake, a ne sterilnost. Drugo je ispit savjesti, šta su napravili u osam godina legitimni predstavnici. Nisu apsolutno ništa", izjavio je Raguž.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Demokratizacija nije moguća, nastavio je te kazao kako je HNS postao institucija jedne stranke čiji su ciljevi lični interesi.

Raguž je kazao kako su im odbijeni svi prijedlozi te kako njihovo članstvo u HNS-u više nema smisla.

"Mogli su ovo održati u svojim prostorijama te onima koji su informatički pismeni, a nema ih puno, poslati saopćenje", izjavio je Raguž.

Istu odluku donijela je politička organizacija "Čapljina u srcu", što je potvrdio njen predsjednik Mirko Vasilj.

U vrijeme dok je Raguž saopćavao medijima da HRS istupa iz HNS-a, predsjednik ove organizacije Dragan Čović s govornice ga je optuživao za licemjerje, jer kritikuje uhljebljavanje, a sam radi u javnoj kompaniji.