{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslije nekoliko mjeseci skrivanja dokumenta: Pogledajte Ugovor Islamske zajednice i BiH

8.11.2015. u 17:24
142
370
Poslije nekoliko mjeseci skrivanja dokumenta: Pogledajte Ugovor Islamske zajednice i BiH
142
Osnovni ugovor Islamske zajednice i BiH postao je predmet politizacije u državi, a tome su uveliko doprinijele državne i vjerske institucije predvođene Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH krijući ugovor od bh. javnosti. Klix.ba došao je u posjed spornog ugovora koji u potpunosti objavljujemo, a koji javnost u BiH još uvijek nije imala priliku vidjeti.
Podsjećamo, vlasti iz entiteta RS žestoko su se usprotivile usvajanju sporazuma koji su nazvali "dikatatom šerijata" dok s druge strane kreatori sporazuma tvrde kako od "šerijatizacije" nema ništa.

Okvirni ugovor između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine usvojilo je Vijeće ministara BiH, a sporazum bi trebalo ratificirati i Predsjedništvo BiH, te ga usvojiti Parlamentarna skupština BiH.

U Islamskoj zajednici u BiH nadaju se kako će ugovor biti usvojen jer je, kako navode, usaglašen s Ustavom BiH, Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica, te sa evropskim i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Na drugu stranu, SNSD smatra da je osnovni ugovor između Islamske zajednice i BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH s trojicom ministara iz Saveza za promjene Mirkom Šarovićem, Draganom Mektićem i Igorom Crnadkom, "diktat šerijata, te samo još jedna potvrda izdajničke politike takozvanog Saveza za promjene i podaničkog odnosa prema bošnjačkim strankama u sarajevskoj vlasti".

Ostaje upitno zašto su vjerske institucije u dogovoru sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH donijele odluku da tekst sporazuma ostane tajna sve do usvajanja uprkos velikom interesovanju bh. javnosti.

Iz kabineta ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac nismo dobili odgovor da li je tekst Osnovnog ugovora Islamske zajednice i BiH označen kao "tajna", zašto izostaje transparentnost u objavljivanju informacija i generalno ko je odredio da ovaj Ugovor ne smije biti dostupan javnosti.

Integralni tekst pročitajte u fotogaleriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: