{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanik Zijat Mušić predlaže izmjene zakona o reviziji

F
23.3.2010. u 14:48
0
0
Poslanik Zijat Mušić predlaže izmjene zakona o reviziji
0
Poslanik Zijat Mušić predlaže izmjene zakona o reviziji
Zijat Mušić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pripremio je izmjene jednog zakona donesenog nedavno s namjerom da u Federaciji bude provedena revizija budžetskih davanja boračkoj populaciji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kad je zakon donesen, obrazloženje je bilo da određene mjesečne naknade koje sada imaju borci na osnovu priloženih dokumenata o njihovom učešću u ratnim jedinicama, treba i dalje da primaju samo zaslužnici, a ne i korisnici koji su to pravo stekli na osnovu diskutabilnih uvjerenja.

Budžetske uštede su jedan od bitnih ciljeva revizije, a Mušić tvrdi da bi njegovom intervencijom one bile trenutne i znatne a revizija sveobuhvatna.

Kao razlog za svoju inicijativu je naveo da aktuelni zakon nema efikasne mehanizme za otkrivanje lažnih „boraca“ pa predlaže dostavljanje uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama kao neoborivih dokaza o nečijem odgovarajućem učešću u odbrambenim jedinicama i još o eventualnom ranjavanju. Na osnovu tog dokumenta, dokazanim braniocima treba nastaviti zakonske prinadležnosti a ukinuti ih dezerterima, predlaže ovaj poslanik.

"Završetkom agresije, početkom 1996., sve jedinice u oružanim snagama su izrađivale precizne spiskove svojih pripadnika tokom cijelog rata na osnovu kojih su u ministarstvu odbrane izdavana uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama.

Svaki pripadnik oružanih snaga je potpisivao tačnost svojih podataka u navedenim uvjerenjima i smatram da je to najtačnija evidencija o pripadnosti i učešću u oružanim snagama.

Svi kasniji provedeni upravni postupci kojima je dokazivana pripadnost treba da budu predmet revizije.

Dostavljanje uvjerenja o neisplaćenim plaćama olakšat će revizorskim timovima cjelokupni rad a privremena obustava isplata bit će zasnovana na zakonito izdatim i od korisnika potpisanim uvjerenjima“, naveo je Mušić u svom prijedlogu.

U pismenoj formi ga je uputio u Parlament, a da bi tamo došao na dnevni red, prvo se prosljeđuje Federalnoj vladi koja također treba da se izjasni.

Ako ona to ne učini za mjesec dana, prijedlog i bez toga može doći na dnevni red Parlamenta, pojašnjavaju u ovom najvišem zakonodavnom tijelu Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: