{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanička pitanja ministarstvima u Vijeću ministara

F
22.1.2009. u 11:21
0
0
Poslanička pitanja ministarstvima u Vijeću ministara
0
Poslanička pitanja ministarstvima u Vijeću ministara
Poslanik DNZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rifat Dolić postavi je poslaničko pitanje resornom ministru u Vijeću ministara BiH kada će diplomatska i konzularna predstavništva BiH u svijetu biti osposobljena za elektronsko određivanje Jedinstvenog matičnog broja građana i koji su razlozi za sadašnja čekanja na to koja se kreću čak i više od šest mjeseci od podnošenja zahtjeva u DKP-eima BiH u inozemstvu?
Dolić navodi da je puno naših građana u dijaspori koji u posljednje vrijeme postavljaju ovakva pitanja i koji kada se suoče sa dugim čekanjima da dobiju matični broj radije odustaju od podizanja dokumenata i putnih isprava kojima žele dokazivati svoje BH državljanstvo.

Dodaje kako misli da je i ovo još jedan u nizu autogolova koje sami sebi dajemo u nastojanju da naše građane u dijaspori čvršće vežemo za njihovu domovinu i državu BiH.

Dolić je postavio pitanje i ministru civilnih poslova šta može poduzeti u svrhu ažurnijeg i odgovornijeg odnosa Kantonalnog zavoda PIO u Bihaću u pravcu brže obrade i upućivanja zahtjeva za penzionisanje koje naši građani preko ovog Zavoda i ureda u Bihaću podnose prema PIO-u Republike Slovenije?

On ističe da su sa velikim strpljenjem građani BiH teško dočekali potpisivanje bilateralnog Sporazuma o socijalnom i zdravstvenom osiguranju između BiH i Republike Slovenije i sada se, nažalost, često postavlja problem da nadležni Zavodi PIO sporo, a često i neodgovorno obrađuju Zahtjeve za penzionisanje koje građani upućuju prema institucijama PIO u Sloveniji po sticanju potrebnih uvjeta.

Preko nekih privatnih kanala provjerio sam i uvjerio se da takvi zahtjevi u Zavodu PIO u Bihaću znaju čekati mjesecima, pa čak se i zagubiti u ladicama tamošnjih službenika, navodi Dolić.

To je, smatra on, ne samo neodgovorno i neprofesionalno već takvo ponašanje direktno nanosi materijalnu štetu građanima BiH u ostvarivanju njihovih stečenih prava u Sloveniji, jer je ostvarivanje prava vezano za datum podnošenja Zahtjeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: