|

Poslanicima NSRS-a 20 posto od plate za težu povredu Kodeksa ponašanja

Poslanicima NSRS-a 20 posto od plate za težu povredu Kodeksa ponašanja
7
F
FENA
2.9.2017. u 11:19
13
komentara
7

dijeljenja
Poslanicima NSRS-a 20 posto od plate za težu povredu Kodeksa ponašanja Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) jednokratno će biti novčano kažnjeni, u visini od 20 posto plate, za težu povredu pravila i ponašanja u tom zakonodavnom domu.
Mjesečna plata profesionalnih poslanika u entitetskom parlamentu, uz minuli rad, je oko 3.000 KM, a oni koji nisu zasnovali radni odnos primaju mjesečnu naknadu od oko 1.780 KM.

Prijedlogom Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koji će biti razmatran na sjednici 12. septembra, definisano je da su teže povrede Kodeksa narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugog i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Sa 20 posto od plate kaznit će se i parlamentarci koji ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, te ukoliko pokažu nepažljiv i neodgovoran odnos prema imovini Narodne skupštine ili ne poštuju zaposlene u tom zakonodavnom tijelu.

Predviđena je i pisana opomena za teže povrede Kodeksa, kao i usmena opomena kao lakša mjera.

Za provođenje i praćenje primjene ovog kodeksa i izricanje mjera nadležan je Etički odbor, koji će predstavljati pet poslanika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika opozicije. Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i opozicije.

Cilj Kodeksa je, kako se navodi, očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a.

Jednim od članova je definisano i da je poslanik dužan da bude "poslovno" odjeven u dane održavanja sjednice Narodne skupštine, sjednice radnih tijela ili službenih sastanaka. Odredbe ovog člana Kodeksa odnose se i na predsjednika i članove Vlade, goste i sve druge koji učestvuju u radu Narodne skupštine.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...