O sjednici NSRS-a
77

Poslanici Za pravdu i red se usprotivili Dodiku: Ne možete imati dva izborna zakona u jednoj zemlji

S. M.
Zastupnici stranke Lista za pravdu i red na pres konferenciji u Banjoj Luci prokomentarisali su jučerašnja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojoj je rano jutros usvojen nacrt Izbornog zakona RS.

Predsjednik stranke Nebojša Vukanović rekao je da je nacrt Izbornog zakona RS u koliziji sa državnim Izbornim zakonom.

"Ne možete imati dva izborna zakona u jednoj zemlji", rekao je Vukanović.

Istakao je da nema nikakvog dogovora sa predsjednikom SNSD MIlorad Dodikom.

"Jučer sam mu rekao bježi od stola, neću da imam nikakav kontakt. Nakon svih uvreda, onda mi dolazi jel slobodno da sjednem. Rekao sam ne. S njim nema nagodbe. Biće pravna država, to nije prijetnja, ali nek pravda bude osveta", rekao je Vukanović.

Poslanik Đorđe Vučinić rekao je da je da je Dodik na sjednici podgrijavao atmosferu linča.

"Tužna je slika Republike Srpske u kojoj se taj čovjek sa takvim ponašanjem pita za sve. Nevjerovatno je šta je sve iznio. Tužno je da postoje ljudi u Republici Srpskoj koji vjeruju njemu", rekao je Vučinić.

Njegov kolega Milan Savanović izvinio se u ime Kluba za Pravdu i red koji su jučer morali trpiti teror.

"Ovo je bilo sve osim skupštinskog zasjedanja. Nije bilo demokratsko zasjedanje. Nije tu samo predsjednik Milorad Dodik, već i predsjednik Skupštine, premijer Vlade. Na jednoj maloj grupi poslanika provodili su torturu. meni je čudno kako jedan čovjek i manipulator, jedan izdajnik ovog naroda, može da 20 godina zamajava ovaj narod i da ih vodi na klanje", rekao je Savanović.

Zagorka Grahovac, zastupnica stranke Za pravdu i red kazala je da je nacrt Izbornog zakona RS-a sporan.

"Sam zakon sporan je u mnogo aspekata. Imate u članu 241. gdje se previđa da se eventualnim stupanjem na snagu ovog zakona potpuno poništavaju odredbe Izbornog zakona BiH. Znamo da to nije moguće. Da bi usvajanje ovakvog zakona došlo do ulaska Republike Srpske u novu krizu. Iskreno se nadam da do toga neće doći", rekla je Grahovac.