BiH
43

Poslanici u parlamentu FBiH danas po hitnoj proceduri razmatraju nekoliko zakona

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zakazao je za danas i sutra sjednicu na kojoj će se po hitnom postupku izjašnjavati o predloženim izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, te o električnoj energiji u FBiH.

Skraćeni postupak predviđen je za razmatranje izmjene zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, matičnim knjigama i o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Osim toga, planirano je da se poslanici očituju o prijedlozima zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i registru finansijskih izvještaja, kao i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, te dvjema odlukama o prihvatanju zaduženja za realizaciju projekata, koji se odnose na vodovod u Visokom i jačanje bankarskog sektora.

Za vrijeme sjednice Predstavničkog doma ispred zgrade Parlamenta FBiH okupit će se članovi Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Saveza slijepih boraca kako bi mirnim protestovanjem izrazili nezadovoljstvo tekstom Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, po kome je ta kategorija, u smislu zastupanja svojih kompleksnih problema, potpuno diskriminirana.

Kako su najavili, tom prilikom žele upoznati nadležne za donošenje zakona i s drugim pitanjima koja tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite.