Plaća za šutnju
52

Poslanici u NSRS-a primaju oko 3.000 KM, a neki ne progovore ni riječ

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) žive daleko bolje i iznad standarda običnih građana, a i dalje ima narodnih zastupnika koji niti postavljaju pitanja na sjednicama, niti učestvuju u diskusijama podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

Prosječna plaća profesionalnog poslanika u parlamnetu RS-a je oko 3.000 KM.

Ali, i parlamentarci, koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina poslanika koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

Monitoring CCI-a je pokazao da je gotovo dvije trećine poslanika Narodne skupštine RS-a profesionalizovalo svoj status, odnosno njih 53 od ukupno 83, te tako primaju redovnu mjesečnu plaću, odnosno, zaposleni su u Skupštini.

Stoga, i najveći dio budžeta entitetskog parlamenta odlazi na rashode za lična primanja zaposlenih, ukupno 6.657.500 KM od 10.051.500 KM, koliko iznosi trenutni budžet Narodne skupštine.

I grantovi poslaničkim klubovima su planirani u visini od 500.000 KM.

"To je svakako dobar primjer da u budžetu postoji dosta prostora za uštede i prenamjene u svrhe od kojih će građani imati mnogo više koristi", smatraju u CCI-u.

Tokom devet mjeseci ove godine pokazalo se da još ima poslanika koji ne koriste mogućnosti aktivnog učešća u radu parlamenta i zastupanja građana RS-a, čiji su predstvanici.

Na održanim redovnim sjednicama parlamenta, u posmatranom periodu, postavljeno je i pokrenuto ukupno 206 poslaničkih pitanja, no, 14 poslanika nisu postavili nijedno pitanja. Također, diskutovalo se o 75 mjera, ali devet poslanika nije, na skupštinskim zasjedanjima, diskutovalo ni o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu NS RS, za prvih devet mjeseci ove godine.

Apsolutni "rekorderi" po neaktivnostima, kada su u pitanju i poslanička pitanja i diskusije, su Siniša Ilić (SRS), Vojin Mitrović (samoslani poslanik), Čedo Vuković (SNSD), Branko Butulija (SDS) i Ivana Lovrić (HSP), za koje je CCI primjetio da se za devet mjeseci "prećutali" skupštinska zasjedanja.

U posmatranom periodu, održano je 31 zasjedanje Narodne skupštine RS, od čega su na njih svega šest bili prisutni svi poslanici.

Za razliku od državnog parlamenta, čiji poslanici su predlagači većeg broja zakona, aktivnost poslanika Narodne skupštine RS-a u ovom segmentu je je vrlo skromna.

Svega jedan zakon predložen od opozicije (i usvojen u Narodnoj skupštini RS-a) jedini je doprinos njenih poslanika, u ovom kontekstu, za devet mjeseci 2017.