{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici skupštine RS-a traže uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja

F
16.4.2008. u 17:08
0
0
Poslanici skupštine RS-a traže uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja
0
Poslanici skupštine RS-a traže uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi u večernjim satima da se izjasne o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS-u o kojem je vođenja višesatna rasprava na današnjoj sjednici u Banjoj Luci.
U uvodnom izlaganju resorni ministar Anton Kasipović je kazao da je razlog za donošenje ovog zakonskog akta nedorečenost dosadašnjeg zakona, te naglasio da je broj učenika koji se upisuju u srednje škole u RS-u svake godine sve manji zbog čega je novim zakonom predviđeno smanjene broja učenika u odjeljenjima na minimalno 16 i maksimalno 32 učenika.

Naveo je i da je u školskoj 2007./2008. godini u srednje škole upisano 12.305 učenika, ili 85 posto od planiranog broja.

Novi zakon predviđa da posao nastavnika i stručnog saradnika može obavljati osoba koja ima visoku stručnu spremu, stručno zvanje u određenoj oblasti i važeću licencu, a način dobijanja i produžavanja licence za rad nastavnika utvrdit će ministar.

Tokom duže rasprave o ovom nacrtu poslanici su zatražili i da srednje obrazovanje bude obavezno u RS-u, a kritizirana je odredba zakona prema kojoj učenik koji ponavlja razred mora platiti iznos najniže plaće u RS-u.

To je kazna za roditelje, a ne ponavljače, ocijenili su poslanici.

Posebnu pažnju u poslaničkoj raspravi privuklo je i pitanje imenovanja direktora srednjih škola koje obavlja školski odbor, a saglasnost daje resorni ministar, te je naglašeno da osim stručnih i organizacionih kvaliteta direktor mora imati i menadžerske sposobnosti.

Direktor se bira na period od četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo izabran na još jedan mandat u istoj školi.

Od Vlade RS-a i resornog ministarstva je zatraženo da u roku od četiri godine osigura sredstva za izgradnju fiskulturnih sala u javnim školama gdje ih nema, jer je to jedan od osnovnih uvjeta za osnivanje i rad škola.

Nacrtom zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS-u definirano je da je srednje obrazovanje u javnim srednjim školama besplatno, da se nastava izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda uz korištenje oba službena pisma - ćirilice i latinice, a Vlada RS-a je obavezna da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona donese uredbu o organizovanju nastave na jezicima nacionalnih manjina.

Glasanje o ovom zakonskom aktu najavljeno je iza 17.00 sati, nakon redovne skupštinske pauze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: