BiH
0

Poslanici skupštine RS-a traže uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi u večernjim satima da se izjasne o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS-u o kojem je vođenja višesatna rasprava na današnjoj sjednici u Banjoj Luci.

U uvodnom izlaganju resorni ministar Anton Kasipović je kazao da je razlog za donošenje ovog zakonskog akta nedorečenost dosadašnjeg zakona, te naglasio da je broj učenika koji se upisuju u srednje škole u RS-u svake godine sve manji zbog čega je novim zakonom predviđeno smanjene broja učenika u odjeljenjima na minimalno 16 i maksimalno 32 učenika.

Naveo je i da je u školskoj 2007./2008. godini u srednje škole upisano 12.305 učenika, ili 85 posto od planiranog broja.

Novi zakon predviđa da posao nastavnika i stručnog saradnika može obavljati osoba koja ima visoku stručnu spremu, stručno zvanje u određenoj oblasti i važeću licencu, a način dobijanja i produžavanja licence za rad nastavnika utvrdit će ministar.

Tokom duže rasprave o ovom nacrtu poslanici su zatražili i da srednje obrazovanje bude obavezno u RS-u, a kritizirana je odredba zakona prema kojoj učenik koji ponavlja razred mora platiti iznos najniže plaće u RS-u.

To je kazna za roditelje, a ne ponavljače, ocijenili su poslanici.

Posebnu pažnju u poslaničkoj raspravi privuklo je i pitanje imenovanja direktora srednjih škola koje obavlja školski odbor, a saglasnost daje resorni ministar, te je naglašeno da osim stručnih i organizacionih kvaliteta direktor mora imati i menadžerske sposobnosti.

Direktor se bira na period od četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo izabran na još jedan mandat u istoj školi.

Od Vlade RS-a i resornog ministarstva je zatraženo da u roku od četiri godine osigura sredstva za izgradnju fiskulturnih sala u javnim školama gdje ih nema, jer je to jedan od osnovnih uvjeta za osnivanje i rad škola.

Nacrtom zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS-u definirano je da je srednje obrazovanje u javnim srednjim školama besplatno, da se nastava izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda uz korištenje oba službena pisma - ćirilice i latinice, a Vlada RS-a je obavezna da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona donese uredbu o organizovanju nastave na jezicima nacionalnih manjina.

Glasanje o ovom zakonskom aktu najavljeno je iza 17.00 sati, nakon redovne skupštinske pauze.