|

Poslanici Skupštine KS za smanjenje plaća direkora u javnim institucijama, ali ne i svojih paušala

Poslanici Skupštine KS za smanjenje plaća direkora u javnim institucijama, ali ne i svojih paušala
174
Piše: S. H.
1.2.2016. u 15:55
81
komentara
174

dijeljenja
Poslanici Skupštine KS za smanjenje plaća direkora u javnim institucijama, ali ne i svojih paušala Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su utvrdili Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač ovaj kanton te ga uputili u javnu raspravu od deset dana.
U obrazloženju prijedloga za izmjene Zakona ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić istakao je da je prosječna plaća prošle godine u FBiH iznosila 827 KM. Ukoliko se uskoro usvoje izmjene postojećeg Zakona, maksimalna dozvoljena plaća direktora javnih ustanova iznosit će tri prosječne plaće u FBiH sa stimulacijom i destimulacijom do 30 posto.

Nenadić je naglasio da izmjene Zakona predviđaju značajna ograničenja, čime će se uvesti red u tu oblast. Kazna za nezakonito povećanje plaća iznosit će 2.000 KM, dok će uštede na godišnjem nivou biti blizu milion KM.

S druge strane, kada je na dnevni red došla tačka o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, a koje se tiču ukidanja prava profesionalnih poslanika da osim plaće ostvaruju i pravo na paušal, nastala je žustra rasprava.

Ipak, Skupština KS nije usvojila izmjene Zakona o plaćama i naknadama poslanika u Skupštini kantona. Za izmjene je glasalo 12 poslanika, niko nije glasao protiv, ali je suzdržanih bilo 21.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...