BiH
174

Poslanici Skupštine KS za smanjenje plaća direkora u javnim institucijama, ali ne i svojih paušala

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su utvrdili Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač ovaj kanton te ga uputili u javnu raspravu od deset dana.

U obrazloženju prijedloga za izmjene Zakona ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić istakao je da je prosječna plaća prošle godine u FBiH iznosila 827 KM. Ukoliko se uskoro usvoje izmjene postojećeg Zakona, maksimalna dozvoljena plaća direktora javnih ustanova iznosit će tri prosječne plaće u FBiH sa stimulacijom i destimulacijom do 30 posto.

Nenadić je naglasio da izmjene Zakona predviđaju značajna ograničenja, čime će se uvesti red u tu oblast. Kazna za nezakonito povećanje plaća iznosit će 2.000 KM, dok će uštede na godišnjem nivou biti blizu milion KM.

S druge strane, kada je na dnevni red došla tačka o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, a koje se tiču ukidanja prava profesionalnih poslanika da osim plaće ostvaruju i pravo na paušal, nastala je žustra rasprava.

Ipak, Skupština KS nije usvojila izmjene Zakona o plaćama i naknadama poslanika u Skupštini kantona. Za izmjene je glasalo 12 poslanika, niko nije glasao protiv, ali je suzdržanih bilo 21.