{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici SDS-a i SRS RS-a napustili sjednicu skupštine jer nisu dobili Dodikovo izvinjenje

F
22.12.2007. u 10:53
0
0
Poslanici SDS-a i SRS RS-a napustili sjednicu skupštine jer nisu dobili Dodikovo izvinjenje
0
Poslanici SDS-a i SRS RS-a napustili sjednicu skupštine jer nisu dobili Dodikovo izvinjenje
Nastavak Šeste sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj se razmatra Prijedlog Ekonomske politike RS-a za 2008. godinu, počeo je u subotu u Banjoj Luci izlaskom poslanika SDS-a i SRS RS-a iz skupštinske sale jer nisu dobili izvinjenje predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika, na čemu su insisitirali.
Na početku sjednice šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić zatražio je izvinjenje premijera Dodika zbog, kako je naveo, oštrog istupa koji je imao na sjednici Skupštine RS-a u ponedjeljak, 17. decembra.

Dodik nije reagirao na ovaj zahtjev, nakon čega je Bojić kazao da će zbog toga poslanici SDS-a izaći iz sale kada se bude obraćao entitetski premijer.

Na ovo je reagirao i šef poslaničkog Kluba SNSD-a Željko Mirjanić navodeći da SDS ne može unutarstranačke probleme unositi u parlament.

Stavu Bojića pridružio se i poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica navodeći da opozicija ne može prihvatiti takav način rada, da predsjednik Vlade diskredituje Parlament i Vladu.

Mihajlica je kazao da ono što se desilo na prošloj sjednici još se komentriše u RS-u.

"Uvrede, bez obzira što neki misle da to nisu, kada pominjete stranke i pojedince da su blesavi nisu prihvatljive", dodao je poslanik radikala RS-a.

Ni nakon ovog izlaganja, Dodik nije reagirao, a uzeo je riječ kako bi počelo uvodno izlaganje o Ekonomskoj politici, dok su poslanici SDS-a i SRS-a u tom momentu napustili su sjednicu.

Inače, Ekonomska politika za 2008. godinu usmjerena je, kako je navedeno u ovom dokumentu, na dva osnovna strateška cilja: stopa rasta bruto domaćeg proizvoda viša od okruženja i dostizanje ekonomske stabilnosti.

Naglašena je potreba ubrzanja privrednog razvoja u cilju podizanja opšteg standarda stanovništva, smanjenja siromaštva i razrješavanja nagomilanih socijalnih neravnoteža i konflikata, s jedne, i preuzete obaveze u evropskim i regionalnim integracionim procesima, s druge strane, a sve u cilju uspostavljanja ekonomski efikasnijeg i u regionalnim uslovima konkurentnog privrednog sistema RS-a.

Polazeći od takvih opredjeljenja ekonomska politika za 2008. godinu će biti usmjerena na: pokretanje novog investicionog ciklusa; punije i efikasnije iskorištenje prirodnih razvojnih potencijala; bržu valorizaciju raspoloživih neiskorištenih kapaciteta; podizanje aktivnosti stanovništva i zaustavljanje odliva stručnjaka i mladih ljudi; efikasnije ukljčivanje u CEFTA zonu; podsticanje javno privatnog partnerstva i smanjenje siromaštva.

U ovom dokumentu je navedeno da su osnovni dugoročni ciljevi Ekonomske politike; održivi makroekonomski rast, izgradnja društva zasnovanog na znanju, uravnoteženi regionalni razvoj, povećanje zaposlenosti, standarda stanovništva, zaustavljanje socijalnog raslojavanja i smanjenje siromaštva, priključenje EU kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i korištenje njegovih mogućnosti, smanjenje kriminala i korupcije i racionalizacija i povećanje efikasnosti državne uprave.

Poslanici su na početku ove sjednice u ponedjeljak, 17. decembra, usvojili entitetski budžet za narednu godinu u iznosu od milijardu i 500 miliona KM, a Ekonomska politika jedina je tačka današnjeg nastavka zasjedanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: