{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici SDP-a o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH

F
21.5.2007. u 13:40
0
0
Poslanici SDP-a o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH
0
Poslanici SDP-a o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH
Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smatra da postoji opći zastoj svih reformi u Bosni i Hercegovini i da to traje već godinu dana.
Predsjedavajući Kluba Jozo Križanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH, kazao da se tih 100 dana može okarakterizirati kao daljnje produbljivanje sveopće krize u BiH.

Dodao je da po ocjeni SDP-a ne postoji politička volja za prevladavanje te krize i da nema nikakvih vizija za izlazak iz ove krize.

Podsjetio je da parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu PSBiH čini sedam stranaka koje imaju 31 poslanika. To je, kazao je on, ogromna parlamentarna većina koja je potpisala sporazum da će istrajno raditi na poboljšanju stanja u zemlji, provodeći sve nužne reforme koje će BiH dalje demokratizirati i približavati je Evropskoj uniji.

„Nažalost, imamo obrnutu situaciju - zastoj reformi. Zabrinuti smo zbog toga, ali i zbog političke i moralne neodgovornosti stranaka koje čine parlamentarnu većinu jer nijedna dosad nije pokazala minimum odgovornosti da zbog neprovođenja ili stanja u kojem se zemlja nalazi istupi iz parlamentarne većine“, kazao je Križanović.

Predsjednik SDP-a i poslanik u državnom parlamentu Zlatko Lagumdžija je rekao da nakon ovih 100 dana možemo konstatovati da nedostaje političko liderstvo međunarodne zajednice i domaćih vlasti.

„Nemamo ni domaće političko liderstvo, ni međunarodno liderstvo. Smatram da i međunarodna zajednica kao i domaće političko vodstvo pate od iste bolesti, a to je nedostatak bilo kakvog liderstva i odgovornosti za posao koji treba da rade“, kazao je on.

Bojim se, istaknuo je Lagumdžija, da smo došli u situaciju u kojoj je potrebno reći da je stanje koje imamo u zemlji, najblaže rečeno, zabrinjavajuće.

„Mislim da je došlo vrijeme da se ljudima koji su preuzeli odgovornost - ovih šest, odnosno sedam političkih partija, kaže probajte se nešto dogovoriti, probajte početi ispunjavati obećanja, probajte konačno otkočiti problem ustavnih reformi, reforme policije i Srebrenice kao tri tačke bez kojih se ne može govoriti o otpočinjanju deblokiranja političke krize“, kazao je Lagumdžija.

Ukoliko to nisu u stanju, ističe Lagumdžija, onda je očigledno došlo vrijeme da se proglasi da je ova vlast politički bankrotirala „i bolje je da oni politički bankrotiraju da ne bi zemlja i stvarno došla u bankrot situaciju“.

„Mislim da ljudima iz aktuelne vlasti treba reći - ili se dogovorite i počnite raditi, ili proglasite bankrot. Ili u krajnjem slučaju, možda je došlo vrijeme da razgovaramo i o prijevremenim izborima. Ali mi bismo željeli da oni počnu ispunjavati svoje preuzete obaveze. Često sam govorio prije četiri godine o vladi Adnana Terzića i nisam vjerovao da ću doći u poziciju da tu vladu proglasim za vladu koja je simbol brzine i efikasnosti za ono što danas imamo“, kazao je Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: