BiH
0

Poslanici SDP-a o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH

FENA
Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smatra da postoji opći zastoj svih reformi u Bosni i Hercegovini i da to traje već godinu dana.

Predsjedavajući Kluba Jozo Križanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH, kazao da se tih 100 dana može okarakterizirati kao daljnje produbljivanje sveopće krize u BiH.

Dodao je da po ocjeni SDP-a ne postoji politička volja za prevladavanje te krize i da nema nikakvih vizija za izlazak iz ove krize.

Podsjetio je da parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu PSBiH čini sedam stranaka koje imaju 31 poslanika. To je, kazao je on, ogromna parlamentarna većina koja je potpisala sporazum da će istrajno raditi na poboljšanju stanja u zemlji, provodeći sve nužne reforme koje će BiH dalje demokratizirati i približavati je Evropskoj uniji.

„Nažalost, imamo obrnutu situaciju - zastoj reformi. Zabrinuti smo zbog toga, ali i zbog političke i moralne neodgovornosti stranaka koje čine parlamentarnu većinu jer nijedna dosad nije pokazala minimum odgovornosti da zbog neprovođenja ili stanja u kojem se zemlja nalazi istupi iz parlamentarne većine“, kazao je Križanović.

Predsjednik SDP-a i poslanik u državnom parlamentu Zlatko Lagumdžija je rekao da nakon ovih 100 dana možemo konstatovati da nedostaje političko liderstvo međunarodne zajednice i domaćih vlasti.

„Nemamo ni domaće političko liderstvo, ni međunarodno liderstvo. Smatram da i međunarodna zajednica kao i domaće političko vodstvo pate od iste bolesti, a to je nedostatak bilo kakvog liderstva i odgovornosti za posao koji treba da rade“, kazao je on.

Bojim se, istaknuo je Lagumdžija, da smo došli u situaciju u kojoj je potrebno reći da je stanje koje imamo u zemlji, najblaže rečeno, zabrinjavajuće.

„Mislim da je došlo vrijeme da se ljudima koji su preuzeli odgovornost - ovih šest, odnosno sedam političkih partija, kaže probajte se nešto dogovoriti, probajte početi ispunjavati obećanja, probajte konačno otkočiti problem ustavnih reformi, reforme policije i Srebrenice kao tri tačke bez kojih se ne može govoriti o otpočinjanju deblokiranja političke krize“, kazao je Lagumdžija.

Ukoliko to nisu u stanju, ističe Lagumdžija, onda je očigledno došlo vrijeme da se proglasi da je ova vlast politički bankrotirala „i bolje je da oni politički bankrotiraju da ne bi zemlja i stvarno došla u bankrot situaciju“.

„Mislim da ljudima iz aktuelne vlasti treba reći - ili se dogovorite i počnite raditi, ili proglasite bankrot. Ili u krajnjem slučaju, možda je došlo vrijeme da razgovaramo i o prijevremenim izborima. Ali mi bismo željeli da oni počnu ispunjavati svoje preuzete obaveze. Često sam govorio prije četiri godine o vladi Adnana Terzića i nisam vjerovao da ću doći u poziciju da tu vladu proglasim za vladu koja je simbol brzine i efikasnosti za ono što danas imamo“, kazao je Lagumdžija.