BiH
0

Poslanici SDA, SBiH i SDP BiH protiv razmatranja Lajčakovih odluka u skupštini RS-a

FENA
Poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP BiH u Narodnoj skupštini RS-a izrazili su protivljenje činjenici da Narodne skupština RS-a večeras raspravlja o posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH, ocijenivši da to nije potrebno, a da oni neće učestvovati u raspravi niti glasati za osudu odluka Miroslava Lajčaka.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović kazao je na početku večerašnje posebne sjednice da do ovog zasjedanja nije trebalo doći, a posebno, ne sa ovom tematikom jer su svi prihvatili OHR kao instituciju i zadnji autoritet u BiH i sve ono što taj mandat nosi sa sobom.

Naglasio je i da Narodna skupština može da donosi odluke, ali one ne mogu polučiti bilo kakav efekat.

Hafizović smatra da je i jučerašnji sastanak lidera političkih stranaka u Mostaru bio razlog da se posebna sjednica Skupštine večeras i ne održi.

„Ovo je jedna vrsta pritiska i dovođenje javnosti u zabludu, a svi politički lideri treba da preuzmu apsolutnu odgovornost“, kazao je Hafizović i pozvao poslanike drugih stranaka da ako i mora da se održi večerašnje zasjedanje neka bude u toleratnoj atmosferi, kako bi BiH poveli putem evropskih integracija.

Hafizović je kazao da i današnje „mitingovanje širom RS-a“ nije bilo potrebno.

Muharem Murselović, ispred Stranke za BiH kazao je da je visoki predstavnik konačni autoritet za provođenje Dejtonskog sporazuma, po kojem donosi obavezujuće odluke.

Te odluke, naveo je, poslanici S BiH smatraju kao želju za nemetano funkcioniranje Vijeća ministara, te sve reakcije u RS-u ocijenjuju kao nepotrebne jer Lajčakove odluke nisu uperene protiv bilo kojeg naroda.

Murselović je kazao da poslanici S BiH neće učestvovati u raspravi niti u donošenju odluka o osudi visokog predstavnika tokom večerašnje sjednice Skupštine.

U Skupštini je počela rasprava o Lajčakovim odlukama, a poslanik SNSD-a Željko Mirjanić je kazao da je izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara BiH dovedena u pitanje ravnopravanost svih konstitutivnih naroda, te da je ta stranka kao najveća imala obavezu da zatraži posebno parlamentrano izjašnjavanje o tom pitanju.