{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici SBB-a najavili da će napustiti zasjedanje

F
25.1.2012. u 11:41
0
13
Poslanici SBB-a najavili da će napustiti zasjedanje
0
Poslanici SBB-a najavili da će napustiti zasjedanje
Predstavnički dom FBiH
U Sarajevu je počela 11. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koju je predsjedavajući Denis Zvizdić sazvao za 25. i 26. januar.
Novinarima koji prate ovo zasjedanje odmah na početku je podijeljeno saopćenje u kojem poslanički klub opozicionog Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) izražava protest Predstavničkom domu zbog napada i prijetnji koje je, prema navodima iz tog saopćenja, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više puta iznio protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na način da je poručeno: "...nije prvi, ali je posljednji sukob Stranke demokratske akcije i Radončića".

Poslanici SBB-a to doživljavaju kao pritisak na opoziciono djelovanje i dodaju između ostalog u saopćenju da će u znak protesta napustiti sjednicu na jedan sat.

Zasad su svi u skupštinskoj sali.

Dnevni red ovog dvodnevnog zasjedanja bit će utvrđen nakon isteka redovnog termina za poslanička pitanja i inicijative.

Predložene su izmjene i dopune federalnih zakona o prekršajima, zatim o Poreznoj upravi FBiH te Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH najavljen je po skraćenom postupku.

U redovnoj proceduri su Prijedlog zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja obaveza nastalih po osnovama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kao i nacrti zakona o radu te o zapošljavanju stranaca u Federaciji.

U nacrtu je i zakon o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.

Prostorni plan Federacije za period 2008. do 2028. godine poslanici će razmotriti također u formi nacrta.

Peostale najavljene tačke dnevnog reda su: strategija ekonomskog razvoja FBiH - Projekt "Razvoj turizma u FBiH", zatim statut Radio-televizije FBiH, izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2010. godinu te usaglašavanje tekstova prijedloga zakona i drugih akata različito usvojenih u domovima Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: