BiH
4

Poslanici razmatrali izmjene zakona o upravi i o PDV-u

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas dopune Zakona o upravi koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a njime se propisuje kazna od 150 do 500 KM za prekršaj odgovorne osobe u organu uprave ukoliko odbije postupiti po zahtjevima PSBiH.

Arnaut je poslanicima obrazložio da se predloženom dopunom zakona Parlamentarna skupština BiH dodaje u već postojeću grupu fizičkih i pravnih osoba.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kaže da se radi o zakonu koji ima 20 riječi, ali vraća dignitet PSBiH i ispravlja grešku koja je načinjena u formulaciji ovog zakona, zbog čega ga namjerava i podržati.

Rasprava je obavljena i o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost koju je predložilo Vijeće ministara radi usklađivanja sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Ovim izmjenama i dopunama roba koja je do sada pri uvozu u BiH bile oslobođena od carine, bila bi oslobođena i PDV-a koji iznosi 17 posto.

Na spisku te robe, pored medicinskih instrumenata, određenih vrsta lijekova te donacija, je i uvozna roba namijenjena gradnji, održavanju, ili ukrašavanju grobalja te spomen-ploča za žrtve rata drugih država koje su pokopane u carinskom području BiH.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Isaković upozorio je da poslanici sada nemaju podatke koliko će prihodi biti manji u 2017. godini, ali SBB podržava ovakvo usklađivanje zakona posebno što se njime usklađuju bh. zakoni s legislativom Evropske unije.

O izmjenama zakonskih rješenja poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.