{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici NSRS o deklaraciji o karakteru rata u BiH

F
25.6.2013. u 10:53
0
19
Poslanici NSRS o deklaraciji o karakteru rata u BiH
0
Poslanici NSRS o deklaraciji o karakteru rata u BiH
Foto: SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas na sjednici predloženu deklaraciju “o karakteru rata u Bosni i Hercegovini“, koju je inicirala Boračka organizacija RS-a.
U toj organizaciji institiraju na njenom donošenju, iako deklaracija nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Taj dokument naslovljen je kao "Deklaracija o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995.godine“ i sadrži 13 zaključka, u kojima se, između ostalog, govori da je u BiH bio "tragični ratni sukob“ koji je "na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora“.

Kritikuje se rad Haškog suda, izražava i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, te traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine, a od pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini zahtijeva da se procesuiraju ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom „od regularne vojske Hrvatske na prostorima Bosne i Hercegovine“.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem dugu RS-a, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o koncesijama, kao i izmjene i dopune Zakona o šumama, u kojima je Vlada odustala od smanjenja rente za općine i ostavila dosadašnji procent od 10 posto.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i informacije o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i reformi penzijskog sistema u RS-u te Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, u iznosu od 15 miliona KM da bi se kupila vozila i oprema za entitetsku policiju.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za prodaju akcija državnog kapitala u „Tehničkom remontu“ Bratunac, metodom neposrednog odabira kupca, kompaniji "ELW Global Limited" iz Johannesburga, Južnoafrička Republika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: