Nacrt zakona
12

Poslanici NSRS-a danas o statusu grada za Bosansku Gradišku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas Nacrt zakona o Gradu Gradiška.

Taj bh.entitet će imati osam gradova, ukoliko parlamentarci taj status potvrde i za tu lokalnu zajednicu na sjeverozapadu RS, odnosno na granici BiH s Hrvatskom.

Primjena zakona o gradu Gradiška imat će uticaj na lokalni budžet, jer će nastati troškovi prilikom izrade novih pečata i štambilja organa grada, tabli s nazivom grada i slično.

Cijena jednog pečata s amblemom RS, prečnika 35 mm, je 30 KM, dok je pečat prečnika 25 mm 25 KM.

Uz taj zakon predložene su i izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine je 28 tačaka, među kojima je i Nacrt zakona o socijalnom stanovanju.

Stanovi će biti na raspolaganju korisnicima alternativnog smještaja, izbjeglim i raseljenim osobama, starijim od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, mladim bračnim parovima, te licima s deficitarnim zanimanjima, koja se ne mogu naći na tržištu rada ili ih ima nedovoljno, a od posebnog su značaja za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Također, stanovi bi trebalo da se daju na raspolaganje i za posebne socijalne kategorije kao što su beskućnici, samohrani roditelji, djeca i mladi bez roditeljskog staranja, lica s invaliditetom, žrtve nasilja...

U zakonu se pojašnjava da je socijalno stanovanje stambeno zbrinjavanje koje se obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme, dok traju potrebe za tim vidom zbrinjavanja.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima, po kojem će u RS-u biti dozvoljeno stavljanje u promet genetički modifikovane soje i njenih proizvoda, koji će se koristiti isključivo kao hrana za životinje. Međutim, za to će biti neophodno pribaviti saglasnost entitetskog resornog ministarstva.

Na predoženom dnevnom redu sjednice NSRS su i nacrti zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima i o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, te, između ostalog, više izvještaja koji se odnose na rad pojedinih institucija u 2017.godini.