BiH
0

Poslanici NSRS-a danas o izboru predsjednika Ustavnog suda RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas će razmatrati prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika da Džerald Selman ponovo bude izabran za predsjednika Ustavnog suda RS-a.

Selmanu ističe četvorogodišnji mandat, a Dodik ga je ponovio predložio za funkciju predsjednika Ustavnog suda RS-a.

Na dnevnom redu redovne sjednice Narodne skupštine RS-a su prijedlozi zakona o javnim tužilaštvima, o pravosudnom ispitu, o studentskom organizovanju, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji u RS-u.

Poslanici će, između ostalog, razmatrati i konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta u 2015. te izvještaj Komisije za koncesije RS-a o radu tokom prošle godine.

U parlamentu je prethodno glasano o razmatranim tačkama nastavka 12. redovne sjednice.

Prihvaćena je odluka o Zoning planu područja posebne namjene „Andrićgrad“, te plan parcelacije za autoput Banja Luka – Doboj, kao i odluka o obrazovanju Anketnog odbora – Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi izgradnje Memorijalnog centra „Gradina“ i praćenja usvajanja "Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država".