{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici ne odustaju od direktnog prijenosa na RTRS-u

F
24.9.2009. u 16:49
0
3
Poslanici ne odustaju od direktnog prijenosa na RTRS-u
0
Poslanici ne odustaju od direktnog prijenosa na RTRS-u
Zasjedanje Narodne skupštine RS-a danas je, pored usvajanja nekoliko zakonskih akata, obilježilo i insistiranje poslanika da Radio-televizija RS-a (RTRS) omogući direktno praćenje određenih tačaka zasjedanja te zahtjev opozicije da se održi posebna sjednica u vezi s negativnim revizorskim izvještajem o radu Investiciono-razvojne banke RS-a i kreditima koje je ta banka plasirala.
Generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović danas je u pismu predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću naveo da ta medijska kuća nije u mogućnosti da prihvati zaključke Kolegija Narodne skupštine RS-a prema kojima bi bilo potrebno putem radiotelevizijskih prijenosa osigurati veću minutažu za sjednice entitetskog parlamenta.

Reagirao je i predsjednik Skupštine Igor Radojičić uz stav da očekuje da će u narednim danima doći do razgovora s predstavnicima RTRS-a budući da Kolegij parlamenta ostaje pri prijedlogu da se omogući praćenje određenih tačaka zasjedanja, bilo u direktnom bilo u odgođenom prijenosu, "uz vrlo fleskibilan odnos prema toj medijskoj kući."

Na kraju se došlo do „rješenja“ da poslanici moraju učestvovati u emisiji RTRS-a u kojoj će obrazložiti svoje zahtjeve.

Odlučeno je da će šefovi pet poslaničkih klubova Skupštine RS-a učestvovati u emisiji RTRS-a o inicijativi Kolegija da ova televizija prenosi, direktno ili odgođeno, najvažnije tačke dnevnog reda sjednica entitetskog parlamenta.

Učešće u snimanju emisije potvrdili su šefovi klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DNS-a i Stranke za BiH Željko Mirjanić, Borislav Bojić, Branislav Borenović, Dragutin Rodić i Muharem Murselović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da su RTRS-u osigurani tehnički uvjeti koje su tražili za potrebe snimanja ove emisije, a koja će se emitirati večeras u programu te medijske kuće.

Pored rasprava o prijenosu skupštinskog zasjedanja na RTRS-u, poslanici opozicije su ponovo insisitirali i na posebnoj sjednici na kojoj bi se raspravalo o negativnim revizorskim izvještajima o radu Investiciono-razvojne banke RS-a, njenih fondova, kao i utvrđivanju stava Narodne skupštine u vezi s kreditnim plasmanima te banke za period od 2008. do 16. septembra 2009. godine.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica izjavio je novinarima da su opozicione stranke osigurale dovoljan broj potpisa poslanika za održavanje te posebne sjednice.

Iako se očekivalo da će u Narodnoj skupštini RS-a danas biti vođena burna rasparava o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela, odlučeno je da se razmatranje nacrta tog zakona odgodi za 29. septembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: