Neopravdana privilegija
6

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će ukidanje "bijelog hljeba"

M. N.
Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske u utorak će raspravljati o ukidanju "bijelog hljeba" izabranim i postavljenim fukcionerima u tom bh. entitetu. Riječ je o izmjenama dva zakona koji obuhvataju ovu oblast.

Poslanik Milan Petković predložio je da izmijene Zakon o radnim odnosima u državnim organima i Zakon o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

U Zakonu o radnim odnosima u državnim organima predlaže se brisanje člana 35. u kojem se navodi da izabrana osoba po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini koju je imala u vremenu prestanka funkcije te da se to pravo može produžiti još šest mjeseci ukoliko u tom vremenu izabrana osoba stiče pravo na penziju.

Kada je riječ o Zakonu o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, predlaže se brisanje člana u kojem se funkcionerima daje isto pravo kao službenicima, odnosno da primaju platu šest mjeseci po prestanku funkcije.

Petković je kao razlog za ovaj prijedlog naveo potrebu da se ukine neopravdana privilegija primanja plate izabranih osoba, iako im je prestala funkcija.

Nakon prošlog mandata 37 poslanika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS je koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, ne računajući poreze i doprinose.

"To je potpuno nepotrebna privilegija, a taj novac bi mogao da se utroši korisnije" rekao je ranije Petković.

Predložene izmjene zakona poslanici će razmatrati u nastavku devete redovne sjednice koja će biti održana 25. februara.