BiH
6

Poslanici Narodne skupštine, Milorad Dodik i potpredsjednici RS položili zakletvu

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Novoizabrani poslanici Narodne skupštine RS, novi/stari predsjednik RS Milorad Dodik i novi potpredsjednici RS Ramiz Salkić i Josip Jerković položili su danas zakletvu u NSRS.

"Zahvalan sam narodu RS koji mi je poklonio povjerenje da ga vodim i naredne četiri godine. Žrtve su ono što će pokazati stepen naše posvećenosti da održimo RS. Niko nema pravo da lični, partijski interes stavi ispred nacionalnih. Svi koji misle da je to moguće varaju se ako misle da ću to dozvoliti. S mukom očuvana autonomija RS-a se ne može prokackati. Boriću se za RS do kraja svoga života. RS je naše životno opredjeljenje i zato očekujem od svih vas da budete garancije njene održivosti, bez obzira na vjerske i nacionalne identitete", rekao je Dodik.

On je još jednom naglasio da RS ne može da prihvati unitarizaciju BiH i da će i dalje da se zalaže za svako slovo Dejtona. Drugi cilj RS je Evropska unija.

"Evropski put ne može biti izgovor za gašenje RS. Ni proteklih godina nismo kočili put BiH. I dalje imamo aktivan odgovor prema svim pitanjima koji koče vanjsku politiku BiH. I dalje ostajemo posvećeni rješavanju problema "Sejdić-Finci", tako što ćemo promijeniti samo jednu jedinu riječ Ustava. RS je nezaobilazna strana za dogovaranje na nivou BiH", smatra Dodik.

Odnosi RS sa Srbijom su na zavidnom nivou, dodao je Dodik, kao i sa Ruskom Federacijom i SAD.

"Činit ćemo sve da naša saradnja sa Srbijom bude sve čvršća. Što se tiče ulaska BiH U NATO: o tome će svoje mišljenje građani reći na referendumu, a političari će mišljenje građana poštovati. Ukoliko se riješi pitanje vojne imovine, vjerujem da ćemo riješiti i ostala pitanja imovine. Iako je rat završen prije dvije decenije, međunarodna zajednica bez razloga zadržava poziciju visokog predstavnika u BiH. On nam više ne treba, jer svi se sjećamo njegovog svakodnevnog uplitanja u političke poslove u BiH", rekao je Dodik.

Reforma pravosudnog sistema je, naglasio je Dodik, neminovna i na tome će, kako je rekao, posebno insistirati.

"Borba protiv kriminala i korupcije sa ovakvim pravosuđem samo je politička fraza. Te borbe nema bez reforme pravosuđa. Dok se ona ne provede, sve ustanove moraju prihvatiti kriminal i korupciju kao najvećeg neprijatelja RS. Potrebno je ozbiljno pozabaviti se problemom terorizma, jer smo dobili informacije da se određeni broj lica u BiH pojavljuju kao teroristi. Neophodna je saradnja sa svim agencijama svijeta koje se bore protiv terorizma, kao i obučavanje domaćih snaga za ovu borbu", istakao je Dodik.