BiH
0

Poslanici iz RS-a ni danas nisu došli na sjednicu predstavničkog doma Parlamenta BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu u nastavku ranije prekinute sjednice trebalo da razmatra informaciju o prvim efektima uvođenja poreza na dodanu vrijednost za period januar- mart 2006. godine.

Ovu informaciju poslanici su trebali razmatrati na sjednici 24. maja, ali je tada sjednica prekinuta jer su poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske napustili sjednicu zbog toga što, kako su kazali, Vijeće ministara nije ispoštovalo raniji zaključak Parlamentarne skupštine i formiralo komisiju za ispitivanje istine o stradanjima Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu '92. do '95.

Poslanici stranaka iz RS-a nisu se pojavili ni na današnjoj sjednici, a zamjenik predsjedavajućeg Doma Nikola Špirić je na samom početku kazao da je razlog njihovog neprisustvovanja sjednici to što Vijeće ministara nije završilo posao u vezi s formiranjem navedene komisije.

Ističući kako ne bi želio da se ovo shvati kao bojkot rada Parlamenta Špirić je kazao da poslanici stranaka iz RS-a rade u parlamentarnim komisijama, ali da nisu spremni učestvovati u plenarnom zasijedanju Doma dok Vijeće ministara ne uradi svoj posao.

Nakon toga i Špirić je napustio zasijedanje nesačekavši da čuje šta će reći predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Terzić je kazao poslanicima da je Vijeće ministara u pretprošli četvrtak donijelo odluku o formiranju komisije, te da je Ministarstvo za ljudska prava dalo rok od sedam dana da sukladno odluci predloži Vijeću ministara imena članova komisije.

Dodao je kako je na prošloj sjednici Vijeća ministara u prošli četvrtak postavljeno pitanje zašto nema imena članova komisije. Kako je kazao, odgovoreno je da ni jedna vlada koja se tretira u odluci nije dostavila prijedloge kandidata za članove komisije.

Prema Terzićevim riječima, Vlada RS-a, Vlada Kantona Sarajevo, te Skupština Istočno Sarajevo su u toku ove sedmice dostavila imena kandidata, te da se još čeka procedura Vlade FBiH koja danas treba zasijeda.

"Ne postoji ni jedan razlog da se Vijeće ministara optuži da nije formiralo komisiju", kazao je Terzić, dodajući kako Vijeće ministara nije odgovorno za današnju situaciju i za današnje napuštanje sjednice.

On je istaknuo da vjeruje da i sam sadržaj informacije o efektima primjene PDV-a nekima, koji su se zalagali za diferenciranu stopu, ne odgovara, te da je i to razlog za ovakvo odugovlačenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Šefik Džaferović je istaknuo kako je ovo vrlo ozbiljna situacija, dodajući da niko nema pravo da blokira i opstruira rad Parlamenta.

Prema njegovim riječima ovo je antidejtonsko i antiustavno djelovanje.

On je predložio da se Dom obrati Visokom predstavniku i Vijeću za implementaciju mira i da ih upozna sa nastalom situacijom.

Šef Kluba poslanika SDA Elmir Jahić je također kazao da je ovo ozbiljna situacija te da ovo nije samo napuštanje Parlamenta zbog komisije. On tvrdi kako se radi o organiziranoj kampanji s ciljem destabilizacije BiH i rušenje njenog ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta.

Na to, smatra on, upućuju separatističke antiustavne izjave o podjeli BiH koje dolaze od čelnika pojedinih stranaka iz RS-a.

"Dužni smo da zaštitimo Ustav BiH i BiH, zato smo i plaćeni", kazao je Jahić dodajući kako poslanici koji su napustili sjednicu rade sve da se destabilizira država BiH.

On je tražio da predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma odmah stupe u kontakt sa visokim predstavnikom i Vijećem za implementaciju mira i obavijeste ih o nastaloj situaciji.

"Ovo je antidejtonsko djelovanje, a visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira su dužni da spriječe antidejtonsko djelovanje", kazao je Jahić.

I šef kluba poslanika Stranke za BiH Beriz Belkić je izrazio protest zbog blokade rada Parlamenta. On je pozvao poslanike koji ne prisustvuju sjednici da izvršavaju svoje dužnosti jer su ih, kako je kazao, građani izabrali.