|

Poskupljuje gorivo u BiH

Poskupljuje gorivo u BiH
0
S
Sarajevo-x.com/ Večernji list
13.7.2006. u 16:17
0
komentara
0

dijeljenja
Poskupljuje gorivo u BiH
Prema pisanju hrvatskog "Večernjeg lista", Bosna i Hercegovina će u sljedeću sedmicu ući s najvišim cijenama naftnih derivata u ovoj godini. Gotovo sve vrste naftnih goriva preći će "magičnu" crtu od dvije konvertibilne marke po litri, što je ovogodišnji rekord.
Tolike cijene zabilježene su samo prošle godine u jeku najveće energetske krize u svijetu, kad su super i ekstra bezolovni benzin na domaćim pumpama prodavani po nešto više od dvije marke. Novo poskupljenje naftaši pravdaju kretanjem cijena na svjetskom tržištu, kao i promjenama na tržištima susjednih zemalja.

Činjenica da će se već od danas na većini benzinskih pumpi u FBiH litra eurodizela prodavati po 1,98, bezolovnog benzina od 95 oktana po 2,05, te ekstra bezolovnog po čak 2,15 maraka, novi je udar na potrošače u BiH. Gotovo je sigurno da će ovaj put poskupljenje goriva dovesti do lančanog rasta cijena drugih proizvoda i usluga na bh. tržištu.

Novo poskupljenje svakako će biti udar na proračune domaćinstava, jer će izazvati lančano poskupljenje proizvoda i usluga. Država potrošače ne može ni na koji način zaštititi, jer nema robnih rezervi i ne postoji mogućnost da se intervenira, kako bi se ublažile negativne posljedice ovog poskupljenja kaže Lakota.

Najviše ipak brine što nema najava o stabilizaciji cijena na svjetskom tržištu, pa bi to, kao i kuknjava domaćih distributera zbog obveze ugradnje sondi za kontrolu kvalitete i količine benzina na benzinskim pumpama, mogle uskoro rezultirati novim poskupljenjem goriva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.