{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poskupljuje gorivo u BiH

S
13.7.2006. u 16:17
0
0
Poskupljuje gorivo u BiH
0
Poskupljuje gorivo u BiH
Prema pisanju hrvatskog "Večernjeg lista", Bosna i Hercegovina će u sljedeću sedmicu ući s najvišim cijenama naftnih derivata u ovoj godini. Gotovo sve vrste naftnih goriva preći će "magičnu" crtu od dvije konvertibilne marke po litri, što je ovogodišnji rekord.
Tolike cijene zabilježene su samo prošle godine u jeku najveće energetske krize u svijetu, kad su super i ekstra bezolovni benzin na domaćim pumpama prodavani po nešto više od dvije marke. Novo poskupljenje naftaši pravdaju kretanjem cijena na svjetskom tržištu, kao i promjenama na tržištima susjednih zemalja.

Činjenica da će se već od danas na većini benzinskih pumpi u FBiH litra eurodizela prodavati po 1,98, bezolovnog benzina od 95 oktana po 2,05, te ekstra bezolovnog po čak 2,15 maraka, novi je udar na potrošače u BiH. Gotovo je sigurno da će ovaj put poskupljenje goriva dovesti do lančanog rasta cijena drugih proizvoda i usluga na bh. tržištu.

Novo poskupljenje svakako će biti udar na proračune domaćinstava, jer će izazvati lančano poskupljenje proizvoda i usluga. Država potrošače ne može ni na koji način zaštititi, jer nema robnih rezervi i ne postoji mogućnost da se intervenira, kako bi se ublažile negativne posljedice ovog poskupljenja kaže Lakota.

Najviše ipak brine što nema najava o stabilizaciji cijena na svjetskom tržištu, pa bi to, kao i kuknjava domaćih distributera zbog obveze ugradnje sondi za kontrolu kvalitete i količine benzina na benzinskim pumpama, mogle uskoro rezultirati novim poskupljenjem goriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: