DNZ BiH
0

Poskupljenje struje generator nove krize i socijalnog kolapsa

FENA
DNZ BiH smatra da su najavljena povećanja cijena struje i drugih usluga firmi s većinskim državnim kapitalom još jedan u nizu apsurda kojim bh. građane u najteže vrijeme ''časti'' aktuelna vlast u BiH.

U saopćenju ove stranke navodi se da je eventualno povećanje cijena struje i drugih usluga javnih kompanija u zemlji sasvim sigurno generator produbljivanja ekonomske krize i put ka potpunom socijalnom kolapsu građana. Kompanije s većinskim državnim kapitalom, elektroprivrede, telekomi, pošte i druge, umjesto logičnog vođenja antikrizne i stabilizirajuće politike, najavom povećanja cijena svojih usluga, pokazuju da su ''država u državi'' i demonstriraju svoj monopolistički odnos i status u najtežem vremenu po ekonomiju i građane BiH, tvrde u DNZ-u.

Stoga ova stranka otvoreno postavlja pitanje za aktuelnu vlast i menadžment javnih kompanija da li je u ovom vremenu racionalno i moralno povećavati cijenu struje i drugih usluga, kada te kompanije ostvaruju monopolističku dobit i isplaćuju prosječne plaće veće od 1.600 KM, a plaće u upravi između 4 i 12 hiljada KM mjesečno. Zna se da svako povećanje cijena struje i drugih energenata izaziva lančano povećanje cijena gotovo svih drugih proizvoda, te DNZ poziva građane i javnost na javnu osudu ovakvog ponašanja, a nadležna zakonodavna i izvršna tijela vlasti na donošenje odluka o zamrzavanju cijena struje i drugih javnih usluga.