SDU BiH
0

Poskupljenje plina katastrofalan udar na standard

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) smatra da je zabrinjavajuće da je na samom početku grijne sezone 2008./09. distributerima gasa u BiH ponovo na umu povećanje cijena plina koje su u formi prijedloga već uputili Vladi FBiH.

Rukovodstvo ove stranke zahtjeva od Vlade FBiH da na adekvatan način i kontinuirano prati kretanja u ekonomsko-socijalnoj sferi s poduzimanjem efikasnijih mjera na zaštiti životnog standarda građana FBiH.

"Smatramo da je najavljeno poskupljenje plina katastrofalan udar na životni standard građana u Kantonu Sarajevo, na koji postojeće vlasti na svim nivoima ne daju odgovor niti bilo kakvu socijalnu strategiju kako bi ublažili teško stanje životnog standarda građana", navodi se u današnjem saopćenju SDUBiH.

Ova stranka smatra da je prije svakog poskupljenja bilo kojeg energenta potrebno da premijer FBiH s resornim ministrom, poslanicima u oba doma Parlamenta Federacije BiH, u saradnji s Odborom za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet, kao i Odborom za privredu oba Doma Parlamenta FBiH, stručno elaborira kako dolazi do formiranja cijene energenata i opravda povećanje cijene prema krajnjem potrošaču, s mjerama subvencioniranja najugroženijih kategorija stanovništva.

Ukoliko se i ovaj put Vlada ogluši o zahtjeve SDUBiH i poveća cijenu gasa bez prezentiranja javnosti strukture cijene, ova stranka će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vlade i resornog ministarstva i tražiti od Tužilaštva BiH da utvrdi način i zakonitost formiranja cijena od ruskog dobavljača do krajnjeg potrošača, "gdje bi se napokon trebalo vidjeti ko sve učestvuje i ko je sve ugrađen u krajnju cijenu gasa".