{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poskupljenje goriva za 0,10, cigareta za 0,15 KM

S
18.6.2009. u 08:19
0
18
Poskupljenje goriva za 0,10, cigareta za 0,15 KM
0
Poskupljenje goriva za 0,10, cigareta za 0,15 KM
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da, između ostalog, razmatra Prijedloga zakona o akcizama BiH.
Prethodno je Predstavnički dom usvojio ovaj Prijedlog zakona, kojim se akciza na kutiju cigareta povećava za 15 feninga, na kilogram kafe 50 feninga, a na gorivo od 10 feninga po jednom litru. Ove akcize su namijenjene izgradnji auto-puteva.

U praksi to znači poskupljenje akciznih roba kako bi se postiglo godišnje povećanje prihoda u Budžetu BiH za oko 170 miliona KM na osnovu akciza i 120 miliona KM na osnovu putarine na tim novoizgrađenim cestama.

U Predstavničkom domu prethodno je usvojen i zaključak prema kojem je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) dužan da, prilikom svakog sljedećeg prijedloga za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama, dostavi analizu pozitivnih efekata predloženih izmjena.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH koji su u direktnoj vezi sa Prijedlogom zakona o akcizama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: