Nova odluka u KS
373

Poskupjele ulaznice na Vrelu Bosne za strane posjetitelje, turistički radnici negoduju

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U julu ove godine je donesen novi cjenovnik o naplati ulaza i drugih usluga u zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo. Novim cjenovnikom, strani državljani prilikom posjete Vrelu Bosne ulaz moraju platiti šest KM.

Prilikom posjete sarajevskom izletištu Vrelo Bosne, cijene ulaznica za domaće posjetitelje iznose 3 KM, odnosno 2 KM za penzionere i djecu od šest do 18 godina. Osim toga, došlo je izmjene cjenovnika kod ulaznica za strane posjetitelje.

Naime, novim cjenovnikom iz jula ove godine, ulaz se naplaćuje 6 KM za strane posjetitelje, odnosno 3 KM za djecu starosti od šest do 18 godina, također stranih posjetitelja.

Kako su za Klix.ba kazali turističke radnici u Kantonu Sarajevo, prilično su nezadovoljni ovakvom odlukom jer, kako kažu, nove cijene usluga bi se trebale utvrđivati na kraju godine, a ne sada.

Kao razlog tome navode to što trenutno postoji dosta rezervacija koje su uzete prije izmijene cjenovnika, odnosno po starim cijene. To će sada stvoriti određene prepreke kod, kako kod posjetitelja, tako i kod turističkih organizacija.

Međutim, cjenovnik naplate usluga nije jedino što je izmijenjeno u julu. Riječ je, zapravo, o novoj/staroj priči koja postoji već duže od deset godina. Radi se o uspostavi voza na elektropogon u zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Kantonalna vlast je uspostavu voza na elektropogon na Vrelu Bosne "obećala" još 2012. godine, a premijer Nihad Uk je sada dao saglasnost na cjenovnik o naplati usluga prevoza električnim vozilom i turističkim vozom na elektropogon u zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Dakle, saglasnost o utvrđivanju cijena kod prevoza električnim vozom je data, ali uspostava voza na elektropogon još uvijek nije realizovana. Donošenje odluke je, kako je objavljeno 2012. godine, bilo u "završnoj fazi", ali čini se da ta faza traje već 11 godina.