{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjetite siromašne zajednice, danas je Dan borbe protiv siromaštva

F
17.10.2014. u 11:06
12
25
Posjetite siromašne zajednice, danas je Dan borbe protiv siromaštva
12
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.
Foto: FENA
Foto: FENA


Borba protiv siromaštva i dalje je u središtu Milenijskih razvojnih ciljeva UN (MDG) i post-2015 razvojnog plana.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.

Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

Foto: FENA
Foto: FENA


Aktivnosti organizacija Crvenog križa FBiH na obilježavanju ovog datuma su usmjerene na posjete siromašnim zajednicama, podjelu humanitarnih roba najugroženijim korisnicima u područjima pogođenim nedavnim poplavama u BiH.

U sklopu održavanja Kampa mladih Crvenog križa FBiH u Cazinu 17. oktobra planirana je aktivnost podjele paketa hrane i higijene za 30 porodica pogođenih poplavama, kao i rad mladih u lokalnoj zajednici.

Crveni križ Federacije BiH je u 2013. godini sa humanitarnom pomoći pomagao 31.218 građana.

Foto: FENA
Foto: FENA


Vrijednost pomoći građanima iznosila je oko 5.000.000 KM.

Od toga vrijednost prikupljene pomoći u okviru nedjelje solidarnosti (hrana, higijena, odjeća i obuća, posteljina, igračke, pelene, ogrijev, novačna sredstva) iznosila je 123.062 KM.

U strukturi Crvenog križa FBiH je u periodu maj septembar 2014. godine za ugroženo stanovništvo poplavama i klizištima prikupljeno i distribuirano 4.340,38 tona razne humanitarne robe procijenjene vrijednosti oko 12.164,14 KM, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: