{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjetite siromašne zajednice, danas je Dan borbe protiv siromaštva

F
17.10.2014. u 11:06
12
25
Posjetite siromašne zajednice, danas je Dan borbe protiv siromaštva
12
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.
Foto: FENA
Foto: FENA


Borba protiv siromaštva i dalje je u središtu Milenijskih razvojnih ciljeva UN (MDG) i post-2015 razvojnog plana.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.

Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

Foto: FENA
Foto: FENA


Aktivnosti organizacija Crvenog križa FBiH na obilježavanju ovog datuma su usmjerene na posjete siromašnim zajednicama, podjelu humanitarnih roba najugroženijim korisnicima u područjima pogođenim nedavnim poplavama u BiH.

U sklopu održavanja Kampa mladih Crvenog križa FBiH u Cazinu 17. oktobra planirana je aktivnost podjele paketa hrane i higijene za 30 porodica pogođenih poplavama, kao i rad mladih u lokalnoj zajednici.

Crveni križ Federacije BiH je u 2013. godini sa humanitarnom pomoći pomagao 31.218 građana.

Foto: FENA
Foto: FENA


Vrijednost pomoći građanima iznosila je oko 5.000.000 KM.

Od toga vrijednost prikupljene pomoći u okviru nedjelje solidarnosti (hrana, higijena, odjeća i obuća, posteljina, igračke, pelene, ogrijev, novačna sredstva) iznosila je 123.062 KM.

U strukturi Crvenog križa FBiH je u periodu maj septembar 2014. godine za ugroženo stanovništvo poplavama i klizištima prikupljeno i distribuirano 4.340,38 tona razne humanitarne robe procijenjene vrijednosti oko 12.164,14 KM, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: