Čuva ih policija
51

Posjetili smo Srednju Špionicu kod Srebrenika: Mještani u karantinu, među zaraženima i djeca

Armin Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Srednja Špionica kod Srebrenika jedno je od žarišta koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Blizu 500 mještana je prije osam dana stavljeno u karantin, iz svojih domova ne mogu izaći, mogu im doći samo članovi kriznog štaba i ljekari, a na samom ulazu u naselje nalazi se policijska patrola. Među 15 zaraženih je i dvoje djece, a svima se osnovne životne namirnice dostavljaju po posebnoj proceduri.

U Srednjoj Špionici kod Srebrenika prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je 28. marta ove godine, a veoma brzo se ustanovilo da je riječ o nultoj pacijentici koja se kretala na više lokacija.

Nedugo nakon potvrđivanja zaraze koronavirusom kod ove ženske osobe pozitivni testovi na SARS-CoV-2 pojavili su se kod još 12 osoba, a među njima je i dvoje maloljetnika. Prema posljednjim podacima, još dvije osobe su zaražene koronavirusom u ovom naselju te ih je sada ukupno 15.

Nadležni su morali posegnuti za najrepresivnijom mjerom te skoro 500 osoba staviti u karantin, u kojem se nalaze i danas. U Srednju Špionicu niko ne može ući, izuzev službe Hitne medicinske pomoći i članova kriznog štaba koji po posebnom higijensko-epidemiološkom protokolu dolaze do mještana.

"Od subote uvečer smo u karantinu koji podrazumijeva totalnu izolaciju. Na svu sreću, naselje je takvo da nismo imali problem prilikom realizacije ove naredbe. S tri policijska punkta smo to završili, trenutno imamo 15 zaraženih osoba, među njima je jedno dijete od dvije i drugo od 15 godina", kaže za Klix.ba predsjednik Kriznog štaba Mjesne zajednice Srednja Špionica Mato Matijević.

Mato Matijević (Foto: A. K./Klix.ba)
Mato Matijević (Foto: A. K./Klix.ba)

U ovom naselju do danas je 80 osoba dobilo rješenje o obaveznoj izolaciji zbog činjenice da su ostvarili prvi ili drugi kontakt s nekom od zaraženih osoba. Od 15 zaraženih osoba trenutno se četiri nalaze na bolničkom liječenju, dok je ostalih 11 u kućnoj izolaciji i stabilnog su zdravstvenog stanja.

"Mještani se brinu za svoje, ali i zdravlje najbližih, posebno kod onih 80 koji su dobili rješenje o odlasku u izolaciju, jer su oni potencijalno zaraženi. I pored toga ljudi se dobro drže, što je za mene iznenađujuće, ali valjda je to i zbog rata koji nas je zadesio devedesetih godina, pa znamo kako je biti u vanrednom režimu", dodaje Matijević.

Jedan od problema s kojim se susreću je dostava hrane. Organizirano nabavljanje osnovnih životnih namirnica, izuzev hljeba, još uvijek nije uspostavljeno. Mještani do potrepština dolaze putem prijatelja i poznanika koji im proizvode kupe i donesu na policijski punkt na ulazu u naselje.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sve ono što se donese na punkt članovi kriznog štaba mještanima odnose na vrata po posebnoj proceduri, a s druge strane, sve ono što se mora iznijeti iz naselja prolazi detaljnu dezinfekciju.

"Najveći problem su nam sada osobe koje su hronično oboljele i one svakodnevno trebaju lijekove. To na neki način rješavamo s Domom zdravlja, ali nas sve to iscrpljuje jer zahtijeva određene procedure, kako nekome od bolesnika ne bi bila donesena pogrešna terapija, što bi nam moglo dodatno usložniti situaciju. Sve ovo je novo za nas tako da sve probleme na koje naiđemo od slučaja do slučaja rješavamo u hodu", nastavlja Matijević.

Koliki je tačan broj oboljelih u ovom srebreničkom naselju sa sigurnošću niko još uvijek ne može reći, s obzirom na to da bi iz prvog i drugog reda kontakata s inficiranim osobama trebalo biti testirano još 45 ljudi.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Sve one osobe koje bi trebale biti testirane, a još uvijek nisu, imaju određeni psihološki teret. Iz higijensko-epidemiološke službe su nam rekli da postoje određene procedure vezano za testiranja koja se, između ostalog vrše po pojavi simptoma. Bojim se da će sve ovo trajati predugo, ali na nama je da izdržimo. Mi odluke ne donosimo, već struka i u to im se nećemo miješati. Samo se nadamo da epidemija koja nas je zadesila neće rezultirati i ljudskim žrtvama", dodaje Matijević.

Iz Gradskog štaba civilne zaštite Srebrenika za Klix.ba su kazali da je epidemiološka situacija na području Srednje Špionice pod kontrolom.

"Kompletna epidemiološka slika još uvijek nije urađena za cijelo područje, s obzirom na to da još uvijek nisu testirane sve osobe. U ponedjeljak bi trebali biti poznati jasniji podaci u pogledu dva dijela naselja kako bi se s prvom generalnom epidemiološkom slikom mogli donijeti stavovi vezano za moguće sužavanje izolacionog područja u Srednjoj Špionici", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović koji obnaša i funkciju komandanta Gradskog štaba civilne zaštite.

Iz lokalnog kriznog štaba navode da će učiniti sve kako bi mještani koji se nalaze u karantinu imali život dostojan čovjeka. Navode i da je odluka o proglašenju karantina bila jedino ispravno sredstvo kako se zaraza koronavirusom ne bi proširila i na ostale mještene koji su imali sreću da sačuvaju svoje zdravlje te na druge lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu.