Opremanje u toku
72

Posjetili smo Izbjeglički centar Salakovac koji spreman čeka prve migrante

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nakon jučerašnjeg radno-konsultantskog sastanka državnog nivoa vlasti o migrantskoj krizi poznato je da će Izbjeglički centar Salakovac, sjeverno od Mostara, biti jedno od mjesta za organizovano zbrinjavanje migranata.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac jučer je kazala kako će se Izbjeglički centar u Salakovcu nastojati pretvoriti u privremeni prihvatni centra za tražioce azila, da je kapacitet centra 296 mjesta, te da će biti aktiviran i fond za migrante kako bi se povukao značajan dio sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope.

Danas smo posjetili Centar u Salkovcu i uz pratnju Edina Denje, njegova voditelja, obišli kapacitete ove institucije koja postoji već osamnaest godina.

"Centar se tokom vremena mijenjao kako se mijenjao i broj izbjeglica. Prije pet godina je podijeljen i fizički odvojen u dva dijela. Četiri barake postale su Centar za readmisiju bh. državljana koje naša zemlja mora primiti jer negdje drugo nemaju valjane papire. U njemu trenutno nema niko, a kapacitet je devedeset mjesta", kaže nam Denjo.

Ostatak "kampa" u Salakovcu i dalje je Izbjeglički centar, kaže nam Denjo. Ukoliko se računaju tri kreveta po sobi Centar ima kapacitet od 140 mjesta.

"Kad se sve uzme u obzir i angažuju svi kapaciteti možemo primiti oko 290 ljudi. Treba napomenuti da imamo nešto priznatih izbjeglica, četrdesetak, a da se određena mjesta trebaju ostaviti i za naše građane u readmisiji, one koji kažu da nemaju svoj smještaj. U Izbjegličkom centru nalaze se trenutno priznate izbjeglice s Kosova, Makedonije, Moldavije, Sandžaka, Crne Gore. Njihova djeca idu u osnovnu školu, dvoje idu u srednju školu, a jedno na Medicinski fakultet", priča nam Edin Denjo o trenutnom životu u Centru u Salakovcu.

Denjo nam kaže kako je sve spremno za prihvat migranata, te da su tri objekta potpuno obnovljena sredstvima UNHCR-a, a na svim objektima su postavljeni novi PVC prozori.

"Mi smo tu da radimo i da završimo posao koji se od nas očekuje. Izbjeglice su do sada dobijale osnovni paket hrane i higijene mjesečno, ali ćemo za migrante morati vidjeti. Izbjeglice su imale i zdravstveno osiguranja. Takve stvari ćemo morati rješavati u hodu", izjavio je.

Kaže nam kako ne vjeruje da će biti problama, posebno ne u odnosu s lokalnom zajednicom.

"Mi to uvijek odradimo kako treba. Oni će imati slobodu kretanja. Za ovih osamnaest godina znalo je biti manjih problema, ali znate da u kući s tri člana porodice zna doći do nekih varnica, a ne u ovakvim većim zajednicama", kazao nam je Edin Denjo.

Još nema naznaka kada će prvi migranti pristići u Salakovac, a do tada se nastavlja sa sređivanjem paviljona gdje se trenutno ubacuje novi namještaj i tehnika.

Jedanaest uposlenika Centra u Salakovcu čeka veliki posao - sve ono što Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH bude tražilo.