BiH
0

Posjete: Tihić u Srebrenici

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u nedjelju je posjetio Srebrenicu.

Tihić je posjetu počeo obilaskom Memorijalnog centra Potočari, gdje je položio cvijeće i proučio Fatihu žrtvama genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je potom obišao povratnike u Potočare i Srebrenicu, saopćeno je iz kabineta Tihića.

Nakon klanjanja podne-namaza u obnovljenoj srebreničkoj džamiji, Tihić je, zajedno sa potpredsjednicima entiteta RS i Federacije BiH Adilom Osmanovićem i Desnicom Radivojevićem, prisutvovao javnoj tribini u Domu kulture.

Javnoj tribini o prvoj fazi ustavnih reformi i aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini prisustvovalo je više od 500 građana koji su se interesirali za detalje predloženih amandmana i kada će se pristupiti drugoj fazi.

"Promjene ustava jesu neophodne ali postepeno i uz konsenzus. Nećemo dopustiti da nam se ponovi genocid zato što neki sjede u Sarajevu i misle da se sve može odjedanput ispraviti", istakli su Srebreničani.

Posebno interesovanje i podršku građani su iskazali odluci Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim, odnosno diskriminirajućim, himnu i grb RS te zastavu i grb FBiH. Ustavni sud BiH je ovu odluku donio na osnovu inicijative predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

Na povratku iz Srebrenice, Tihić je obišao i Bratunac, gdje je razgovarao sa povratnicima.