Uspješna godina
153

Posjeta "Zimskoj čaroliji na Skenderiji" u decembru premašila očekivanja

Klix.ba
Brojni građani koji posjećuju prostore Centar Skenderije ne kriju oduševljenje sadržajima ovogodišnje Zimske čarolije koja je otvorena za posjetioce od 29. 11. 2021. godine.

Osmjesi na licima i istinsko zadovoljstvo posjetioca, su potvrda da Zimska čarolija na Skenderiji je dobro organizovana sarajevska priča i da se isplatilo zalaganje, rad i trud koji je uložen od strane direktora Amera Kape i uposlenika ovog kolektiva.

Bez sumnje ovo je najveći, najsloženiji i vremenski najduži projekat koji Skenderija samostalno organizuje u historiji postojanja ovog Preduzeća, a činjenica koja ukazuje da je Sarajevu na otvorenom prostoru trebala ovakva manifestacija je interesovanje i prisustvo velikog broja posjetilaca, gdje je samo u decembru, zabilježeno više od 70.000 posjetilaca, koji su uživali u nesvakidašnjim čarima Skenderijine čarolije.

U ovoj čarobnoj bajci, u kojoj je inkorporirana energija posjetilaca i sinergija ugodnog ambijenta, građani Sarajeva, ali i posjetioci sa drugih prostora države kao i turisti, provode nezaboravne trenutke i uživaju na najvećem klizalištu u Bosni i Hercegovini od 2.500 m2, oplemenjenim svjetlosnim dekoracijima po uzoru europskih metropola, a mališani svoje zadovoljstvo iskazuju kroz korištenje brojnih dječijih sadržaja na najvećoj dječijoj igraoni u unutarnjem dijelu dvorane "Mirza Delibašić".

Poseban ugođaj ovog programskog sadržaja čini i bogata bh gastro ponuda i prodaja suvenira. Kroz razgovore sa korisnicima Skenderijine čarobne bajke, isti su stava da ovaj program je veoma kvalitetan, da je unaprijedilo ukupno ponudu koju grad nudi posjetiocima, te građani posebno naglašavaju da zabilježeni momenti fotografijom na prostorima Skenderije, u kojima se u pozadini nalaze posebne i nesvakidašnje dekoracije, će ostati u sjećanju, koji će uvjek imati pozitivan odraz na Skenderiju ali i dio sretnog životnog iskustva.

U razgovoru sa direktorom Skenderije, Amerom Kapom, definitivno je uočena doza entuzijazma po pitanju implementacije ovog jedinstvenog događaja u vremenu pandemije, za što je definitivno bila potrebna i hrabra odluka za organizovanjem programa u ovom vremenu, koje iziskuje obezbjeđenje dodatnih mjera i resursa kako bi ovaj programski sadržaj bio kvalitetno organizovan.

Direktor Kapo Amer, koji je javnosti poznat kao menadžer širokih vizija sa izraženim inventivnim, kreativnim i perspektivnim projektima, smatra da je pandemija ostavila značajan trag kada su u pitanju finasijski tokovi poslova iz djelatnosti koju obavlja Skenderija, posebno misleći na sajmove, koncerte i druge kulturne i sportske sadržaje.

Međutim, Kapo naglašava da alternativa obezbjeđenja prihoda koji omogućavaju neometanu finansijsku stabilnost ovog javnog preduzeća je svakako projekat Zimske čarolije na Skenderiji, koji traje šezdeset dana i koji se pokazao i sa komercijalnog aspekta, kao značajna i prioritetna aktivnost u obavljanju poslova Preduzeća.

Naš sagovornik, Amer Kapo kaže da je istinski sretan i ponosan na izuzetno dobru koordinaciju i komunikaciju u sistemu radnog procesa sa uposlenicima Skenderije te je iskazao zavidan nivo saradnje sa sindikalnom podružnicom Preduzeće na unaprijeđenju socijalnog dijaloga u ovom kolektivu.

Rezultat sistemskog pristupa upravljanja i vođenja procesa u Skenderiji je pozitivan finansijski ishod, gdje su u 2021. godini izvršene sve obaveze Preduzeća kada su u pitanju plaće i doprinosi prema radnicima, a s druge strane, znatno je uloženo u nabavku neophodnih sistema i opreme.

Kako navodi direktor Skenderije, cilj modernizacije obavljanja djelatnosti i praćenje standarda i trendova visoko razvijenih područja, je bio kontinuirana aktivnost Uprave, iz razloga što jednostavno se Skenderija mora blagovremeno prilagođavati tržištu i pomjerati granice razvoja i afirmacije kultrunog, sportskog i privrednog života na ovim prostorima.

U vremenu pandemije direktor Kapo navodi da je Skenderija imala nesebičnu podršku Vlade Kantona Sarajevo, i resornog Ministarstva privrede, koji su prepoznali Skenderiju kao mjesto afirmacije, unaprijeđenja i razvoja privrede Kantona Sarajevo.

Direktor Kapo se zahvaljuje i sponzorima koji od početka podržavaju projekat Zimske čarolije na Skenderiji, a to je, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i BH Telecom dd. Sarajevo.

Na kraju Direktor Kapo posebno izražava sreću i zadovoljstvo da cjelokupna infrastruktura na platou i u dvoranama je vlasništvo Skenderije i pripada Skenderiji, što svakako otvara mogućnosti perspektive razvoja postojećih i kreacije novih sadržaja u ovom najvećem kulturno sportskom centru.

Skenderija poziva sve građane da koriste usluge najvećeg klizališta u regiji na otvorenom kao i ostale pripremljene sadržaje projekta "Zimska čarolija na Skenderiji", a ova manifestacija traje do 31. 01. 2022. godine.