Amer Kapetanović
0

"Posjeta Van Rompuya je poruka EU da računa na snažniji angažman BiH"

FENA
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Šef Odsjeka za EU u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović ocijenio je da je predstojeća posjeta predsjednika Evropskog vijeća Hermana van Rompuya Bosni i Hercegovini prilika za reafirmaciju jasne EU perspektive naše zemlje.

S obzirom na to da Van Rompuy predsjedava institucijom koja po Lisabonskom sporazumu definira prioritete EU, ova se posjeta smatra posjetom najvišeg ranga tokom koje očekujemo reafirmaciju jasne EU perspektive za BiH, izjavio je Feni Kapetanović.

Ističe da je tajming posjete jako dobar, s obzirom na to da ovih dana ukidanje viza za BiH i Albaniju prolazi završnu etapu briselske birokratije, a 8. novembra se također očekuje i Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU za 2010. godinu.

-Ova posjeta dolazi u trenutku političke konsolidacije BiH nakon netom provedenih izbora, što smatramo i svojevrsnom porukom EU da računa na još snažniji angažman u provođenju reformi iz evropske agende, navodi Kapetanović.

Dodaje da su ključni prioriteti s aspekta EU, pored regionalne suradnje, i usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predsjednik Evropskog vijeća dolazi u BiH u okviru nastavka svoje turneje zapadnom Balkanu tokom koje će posjetiti i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U julu ove godine boravio je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Kosovu.

Van Rompuy bi, prema najavama, trebalo da doputuje u Sarajevo u večernjim satima, dok će se sutra sastati s domaćim i međunarodnim zvaničnicima.