Haris Silajdžić
0

Posjeta Kini vrlo uspješna i korisna za BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je posjetu delegacije BiH Narodnoj Republici Kini veoma uspješnom i korisnom za BiH.

Silajdžić se u toku posjete NR Kini susreo s predsjednikom ove zemlje Huom Jintaom te predstavnicima Privredne komore Kine s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja te proširenju ekonomske suradnje.

"Kineske kompanije su zainteresirane za ulaganje u BiH. Fokusirali smo se na činjenicu da BiH ima velike elektro-energetske potencijale te da je 60 posto tih potencijala neiskorišteno", istakao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Delegacija BiH posjetila je i najveću svjetsku kompaniju za proizvodnju telekomunikacijske opreme "Huawei" koja ima predstavništvo i u Sarajevu. Silajdžić je istakao da je razgovarano o proširenju predstavništva ove kompanije i o radu "Huaweia" na projektu "elektronske vlade" koji omogućava umrežavanje svih podataka o jednoj zemlji u jedan centralni sistem.

Delegacija BiH susrela se i s liderima nekoliko zemalja, između ostalih, i sultanom od Bruneja.

"Pozvao sam predsjednika Hua Jintaa i sultana od Bruneja u posjetu BiH i nadam se da će se one uskoro i realizirati", kazao je Silajdžić.

Delegacija BiH posjetila je i bh. olimpijce te prisustvovala svečanom dizanju zastave BiH u Pekingu.

Navode nekih medija da je dizanje zastave BiH kasnilo, da će BiH biti zadnja zemlja čija će se zastava zavihoriti u Pekingu, kao i da će BiH biti jedina zemlja čija se zastava neće ni podići, Silajdžić je nazvao "ozbiljnim konstatacijama za koje se niko nije potrudio da ih provjeri".

"BiH nije zadnja zemlja čija je zastava podignuta. Taj dan ih je podignuto tačno 50. Ovo je jako ozbiljna tema jer se radi o zastavi BiH i o našim olimpijcima. Javni medijski servisi imaju posebnu obavezu provjeriti svoje izvore i informacije te prenositi isključivo činjenice a ne proizvoljne navode štetne po BiH", kazao je Silajdžić.