BiH
0

Posjeta grobljima i polaganje cvijeća za poginule branitelje Sarajeva

FENA
U okviru manifestacije „Dani branitelja Sarajeva“, posvećene Prvom korpusu Armije RBiH, danas su upriličene posjete sarajevskim grobljima gdje su uz prisustvo predstavnika svih vjerskih zajednica obavljene molitve za branitelje.

Delegacije općina Kantona Sarajevo, boračkih udruženja i udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetile su groblje „Sveti Marko“ i položile cvijeće. Molitvu za poginule branitelje pravoslavce obavio je protonamjesnik paroh dolački u Novom Sarajevu Jadran Danilović.

Delegacije su posjetile i katoličko groblje „Sveti Josip“, gdje je cvijeće položeno za poginule branitelje katolike. Molitvu je obavio svećenik Tomo Knežević.

Nakon toga je kod „obeliska“ na šehidskom mezarju pomoćnog stadiona Koševo, u prisustvu efendija Nesiba Hodžića i Mehe Šljive, proučena Fatiha za poginule muslimane branitelje Sarajeva.

„Nalazimo se na jedinstvenom mjestu u svijetu – na igralištu namijenjenom za igru naše djece, koje je nažalost postalo mjesto gdje su smiraj našli naši branitelji. Ovo je jedinstveno mjesto, jer Sarajevo pokazuje da smo svi jedno“, riječi su iz obraćanja ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo i predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije „Dani branitelja Sarajeva“ Hajrudina Ibrahimovića.

On je naglasio kako s tog mjesta treba poslati poruku cijelom svijetu da se ono što se Sarajevu desilo više nigdje i nikada ne desi.

„BiH je svijet u malom i, ukoliko nema nade za BiH, onda nema ni nade za zemaljsku kuglu“, naglasio je Ibrahimović.

Delegacije su posjetile i Jevrejsko groblje na Soukbunaru, gdje je molitvu za poginule branitelje Jevreje obavio rabin Eli Tauber.

U popodnevnim satima delegacije su posjetile šehidsko groblje Kovači i ispred nišana bosanskom šehidu proučile dovu braniteljima Sarajeva, te mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Manifestacija „Dani branitelja Sarajeva“ traje od 1. oktobra do 1. novembra.