BiH
0

Posjeta generala Petera Pearsona Ministarstvu odbrane i OSBiH

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić sa zamjenicom ministra odbrane Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnikom Sifetom Podžićem primio je danas u posjetu zamjenika komandanta Združene komande zajedničkih snaga NATO-a u Napulju generala Petera Pearsona i komandanta NATO-ovog štaba u Sarajevu generala Richarda Wightmana.

Na brifingu koji je organiziran ovim povodom general Peter Pearson je sveobuhvatno informiran o rezultatima u procesu reformi odbrane i planovima za 2008. godinu.

Ministar Cikotić je posebno naglasio pozitivne efekte reforme odbrane na ukupna reformska kretanja u BiH i očekivanja u narednom periodu u procesu pristupanja NATO-u. Govoreno je i o mogućem razvoju operativnih sposobnosti OSBiH za nesmetano učešće u NATO-ovim operacijama podrške miru.

General Pearson je čestitao na dosada postignutim rezultatima i dao punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka NATO-u.

Istaknuta je i odlična saradnja NATO-ovog štaba u Sarajevu i Oružanih snaga BiH te obostrano izražena želja za nastavkom uspješne saradnje na ostvarivanju dogovorenih partnerskih ciljeva, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.