BiH
0

Posjeta delegacije Srbije: Susret sa članovima Predsjedništva BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine (NS) Republike Srbije Oliver Dulić, koji predvodi parlamentarnu delegaciju te zemlje tokom posjete Bosni i Hercegovini, izjavio je danas u Sarajevu da je neophodno učiniti sve kako bi sva otvorena pitanja između dvije zemlje bila što prije razriješena, te fokusirati se na ono što treba da bude budućnost regiona zapadnog Balkana.

Dulić je to istaknuo nakon susreta s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem te šefom kabineta člana bh. predsjedništva Nebojše Radmanovića, Miroslavom Vujičićem.

  • Učinićemo sve da kao predstavnici jedne nove politike unutar Srbije sva pitanja iz prošlosti što prije zatvorimo... da učinimo sve da ne izvozimo krize, nego da ponudimo nove ideje i kreativnost, odnosno da pomognemo jedni drugima da kao društva koja su izašla iz konflikta što je moguće prije sazrijemo, kazao je predsjednik NS R Srbije u izjavi za medije.

Uz napomenu kako je potrebno okrenuti se rješavanju problema otvorenim dijalogom izrazio je uvjerenje da je moguće izgraditi region koji će, kada njegove zemlje postanu članice Evropske unije (EU), biti jedna ekonomski zaokružena cjelina koja će imati važnu ulogu u evropskim relacijama.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s odgovornošću za ratne zločine, Dulić je kazao kako se Srbija mora suočiti s tim pitanjem, te činjenicom da je potrebno personalizirati ratne zločine "i jednom za svagda zatvoriti tu priču", te da se jedino na taj način mogu graditi novi odnosi u regionu, ali i unutar srbijanskog društva.

U tom kontekstu, osvrnuo se i na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) u dijelu koji se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici, podsjećajući kako u Srbiji u vezi s tim postoje dva politička stava - jedni zagovaraju osudu zločina u Srebrenici kao najvećeg zločina koji se desio u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije kako bi se skinulo breme kolektivne odgovornosti koja se veže za Srbiju, a zagovornici "druge politike smatraju kako uz zločin u Srebrenici treba osuditi i sve druge zločine koji su činjeni protiv svih naroda".

Dulić je, istovremeno, izrazio nadu da će s političke scene Srbije u budućnosti nestati politika koja negira ili veliča zločine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je BiH zainteresirana za Srbiju kao stabilnog i evropski orijentiranog susjeda, odnosno susjeda s kojim dijeli vrijednosti proistekle iz procesa približavanja članstvu u evroatlantskim integracijama.

Podsjetio je da je Dulićeva posjeta prvi susret jednog visokog srbijanskog funkcionera u Sarajevu s novim sazivom bh. predsjedništva, izuzimajući susrete do kojih je dolazilo na marginama multilateralnih skupova.

Komšić je potcrtao spremnost bh. strane da pruži potporu politici koju Dulić predstavlja te za proširenje saradnje u svim oblastima od interesa za dvije zemlje.

Sagovornici su se tokom razgovora u zgradi bh. predsjedništva dotakli brojnih tema, otvarajući i neka nova pitanja koja se tiču odnosa dviju zemalja.

Delegacija NS R Srbije susrela se s kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a predviđeni su i susreti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, ministrom vanjskih poslova BiH, te predstavnicima vlasti Federacije BiH.