BiH
0

Posjeta delegacije Pretresnog vijeća Haškog tribunala u svrhu utvrđivanja relevantnih činjenica

FENA
Svrha posjete Bosni i Hercegovini članova Pretresnog vijeća Haškog tribunala u postupku protiv bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a Dragomira Miloševića je doprinos utvrđivanju relevatnih činjenica u tom predmetu, kazao je Feni predstavnik Ureda Haškog tribunala u Sarajevu Matias Hellman.

On je najavio kako će članovi Pretresnog vijeća, koji su danas započeli svoju trodnevnu posjetu, obići nekoliko lokacija u Sarajevu, ali u Haškom tribunalu nisu htjeli navesti koje su to lokacije.

Nije riječ o istrazi, već posjeta predstavlja dio suđenja u ovom predmetu, pojašnjava Hellman, navodeći da je ovakvih posjeta bilo i u nekim drugim predmetima.

Delegacija Haškog tribunala se sastoji od sudija Pretresnog vijeća III, pomoćnog osoblja s Međunarodnog suda i predstavnika optužbe i odbrane.

Naslijedivši Stanislava Galića, Dragomir Milošević je bio komandant SRK-a od augusta 1994. do novembra 1995. godine. Tereti se za ubistvo, terorisanje i napade na civile u vezi s kampanjom snajperskog djelovanja i granatiranja grada Sarajeva.

Navodi se da je posljedica tih napada bila ubistvo i ranjavanje hiljada sarajevskih civila oba spola i svih uzrasta.

Suđenje Dragomiru Miloševiću počelo je 11. januara 2007. godine, a optužba je završila prvu polovinu postupka izvođenja svojih dokaza.