Potočari
0

Posjeta budućim domovima

FENA
Stambeno-poslovni objekt u izgradnji u Potočarima kod Srebrenice posjetit će 7. augusta njegovi budući stanari.

Ovu zgradu s 33 stana i sedam poslovnih prostora gradi američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) sredstvima vlade Kraljevine Holandije, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a i Općine Srebrenica.

U objektu koji se gradi u okviru programa “Socijalno stanovanje u BiH“ svoj dom će naći raseljene osobe, povratnici koji se vraćaju ili su se već vratili u srebreničku regiju, a koji trenutno ne mogu obnoviti svoje prijeratne stambene jedinice i uglavnom su radnosposobni, te kadrovi neophodni za razvoj ove regije.

Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, koja je budući vlasnik ove zgrade u petak će pozdraviti korisnike programa, buduće stanare, koji bi se u zgradu trebali useliti u novembru.

Predstavnici CRS-a i zvaničnici Općine Srebrenica koji su aktivno učestvovali u pripremnim aktivnostima i odabiru korisnika izložit će korisnicima prednosti ovog modela stanovanja i predstaviti usluge i pomoć koju program osigurava radi održivosti povratka i razvoja povoljnijih životnih uvjeta u srebreničkoj regiji.

Dosad su odabrane 23 porodice koje će pod veoma povoljnim uvjetima dobiti u zakup stanove u novoj zgradi.

Kako je ovdje riječ o stambenim rješenjima koja nisu konačna, korisnici će u budućnosti samostalno ili kroz druge programe rješavati svoja stambena pitanja, to će se proces odabira korisnika nastaviti, a stambeno-poslovna zgrada u Potočarima će predstavljati važan resurs za pomoć povratnicima i kadrovima koji su potrebni Srebrenici.

CRS-ov pilot-program “Socijalno stanovanje u BiH“ prati nastojanja BiH da se približi standardima Evropske unije.

Kako je saopćeno iz CRS-a, program će dugoročno pomoći razvoju Strategije socijalnog stanovanja na nivou BiH i pomoći svim građanima BiH kojima u određenom periodu njihovog života treba odgovarajuće prijelazno ili čak trajno rješenje stambenog pitanja, da si osiguraju tu važnu životnu komponentu na kvalitetan način.