{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta budućim domovima

F
5.8.2009. u 15:27
0
1
Posjeta budućim domovima
0
Posjeta budućim domovima
Stambeno-poslovni objekt u izgradnji u Potočarima kod Srebrenice posjetit će 7. augusta njegovi budući stanari.
Ovu zgradu s 33 stana i sedam poslovnih prostora gradi američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) sredstvima vlade Kraljevine Holandije, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a i Općine Srebrenica.

U objektu koji se gradi u okviru programa “Socijalno stanovanje u BiH“ svoj dom će naći raseljene osobe, povratnici koji se vraćaju ili su se već vratili u srebreničku regiju, a koji trenutno ne mogu obnoviti svoje prijeratne stambene jedinice i uglavnom su radnosposobni, te kadrovi neophodni za razvoj ove regije.

Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, koja je budući vlasnik ove zgrade u petak će pozdraviti korisnike programa, buduće stanare, koji bi se u zgradu trebali useliti u novembru.

Predstavnici CRS-a i zvaničnici Općine Srebrenica koji su aktivno učestvovali u pripremnim aktivnostima i odabiru korisnika izložit će korisnicima prednosti ovog modela stanovanja i predstaviti usluge i pomoć koju program osigurava radi održivosti povratka i razvoja povoljnijih životnih uvjeta u srebreničkoj regiji.

Dosad su odabrane 23 porodice koje će pod veoma povoljnim uvjetima dobiti u zakup stanove u novoj zgradi.

Kako je ovdje riječ o stambenim rješenjima koja nisu konačna, korisnici će u budućnosti samostalno ili kroz druge programe rješavati svoja stambena pitanja, to će se proces odabira korisnika nastaviti, a stambeno-poslovna zgrada u Potočarima će predstavljati važan resurs za pomoć povratnicima i kadrovima koji su potrebni Srebrenici.

CRS-ov pilot-program “Socijalno stanovanje u BiH“ prati nastojanja BiH da se približi standardima Evropske unije.

Kako je saopćeno iz CRS-a, program će dugoročno pomoći razvoju Strategije socijalnog stanovanja na nivou BiH i pomoći svim građanima BiH kojima u određenom periodu njihovog života treba odgovarajuće prijelazno ili čak trajno rješenje stambenog pitanja, da si osiguraju tu važnu životnu komponentu na kvalitetan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: