{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta bosanskohercegovačkih omladinaca Velikoj Britaniji

27.4.2012. u 16:33
0
Posjeta bosanskohercegovačkih omladinaca Velikoj Britaniji
0
Trenutno je u toku osmodnevna kulturna posjeta pod nazivom Simply Human pri čemu je 20 omladinaca iz Srebrenice, Sućeske, Bratunca i Zvornika došlo u Bridport, Dorset u Engleskoj, kako bi razmjenili iskustva sa mladima iz te regije.

Posjeta bosanskohercegovačkih omladinaca je dio EU kulturnog partnerskog programa Wake up u organizaciji Opera Circusa iz Engleske u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Holandije.

Projekt Wake up, koji je djelimično finansiran iz EU programa za kulturne grantove, za cilj ima razvijanje kulturnih partnerstava u regiji i Evropi kako bi bili podržani omladinski aktivistički napori kroz pozorište i muziku.

"Britanska ambasada je prethodno radila sa umjetničkom direktoricom organizacije Opera Circus Tinom Ellen Lee i pružili smo svu moguću podršku njenom radu u Srebrenici. Njihov rad je rezultirao velikim uspjehom i nadaleko je priznat i poznat. Mi podržavamo posjetu bosanskohercegovačkih omladinaca Velikoj Britaniji i nadamo se da će biti podjednako uspješna, kao i dosadašnji rad", rekao je u otvorenom pismu podrške gospodin Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.
Sedmica puna aktivnosti i treninga uključuje razne kreativne radionice i treninge, posjetu obali iz doba jure, posjetu Londonu i galeriji Tate, rasprave i debate sa predstavnicima vlasti o UNICEF-ovim pravima djeteta i omladinaca i mnoge druge aktivnosti. Na Međunarodni dan omladinskog pozorišta perfromanse će izvesti Mimart teatar iz Beograda, teatar Fetus iz Srebrenice, teatar Thomas Hardye i omladinska pozorišna trupa iz Bridporta, BACStage, a ambasade Srbije i Bosne i Hercegovine će poslati svoje delegacije da prisustvuju događaju.

"Za vrijeme dvogodišnjeg programa Wake up razvili smo značajna partnerstva i ostvarili izuzetnu saradnju, a evaluacijom projekta razvit ćemo i dugoročnije projekte na polju umjetnosti i kulture, koji će uključivati veći broj mladih", rekla je na pres konferenciji u Bridportu umjetnička direktorica Opera Circusa Tina Ellen Lee.

Posjetioci će imati priliku i da prisustvuju prikazivanju filma o omladini Srebrenice, "Svjetlom protiv tame", režisera Roberta Goldena u Donjem domu Parlamenta, nakon kojeg slijedi diskusija o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini i poziciji mladih u državi.

Partneri na projektu su Institut za muziku pri Univerzitetu u Edinburgu, zatim jedan od prvih alternativnih teatara u bivšoj Jugoslaviji, Mimart teatar iz Beograda i Muzičari bez granica iz Holandije. Više informacija svi zainteresovani mogu pronaći na Operacircus.co.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: