Plan posjete BiH i Srbiji
0

Posjeta Bidena znak da su se SAD vratile

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednik SAD Joseph Biden najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji će posjetiti BiH i sutra se obratiti članovima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Biden će se tokom boravka u BiH susresti sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je na brifingu o Bidenovoj posjeti, čiji je transkript objavljen na sajtu Bijele kuće, da će potpredsjednik SAD pozvati zvaničnike u BiH na saradnju preko etničkih linija u interesu konsenzusa neophodnog za ustavne reforme. 

On je naveo da se Biden unaprijed raduje da će provesti neko vrijeme sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, kojeg poznaje već duže vrijeme.   

Na svim Bidenovim susretima u BiH učestvovaće i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko. 

Biden će nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu. 

U Beogradu će se Biden sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, članovima Vlade Srbije, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnik Generalštaba Vojske Srbije generalom Miloje Miletić.  
Predstavnik američke administracije naglasio je da je činjenica da su Biden i predsjednik SAD Barack Obama odlučili da Biden sada posjeti Balkan dokaz želje administracije da pokaže da su se SAD vratile i da je Balkan u velikoj mjeri ključni dio njenog programa. 

Bezbjednosne mjere Bidenove posjete BiH tolika su tajna da čak nije poznato ni koje će ulice u Sarajevu biti zatvorene za saobraćaj i ukoliko se tako desi samo se može nagađati kakav saobraćajni haos to može da izazove. 

Na više puta ponavljane i usmene i pisane upite Srne o tome iz SIPA-e, koja rukovodi domaćim timom za bezbjednost posjete američkog potpredsjednika, nije stigao nikakav odgovor.