Haris Silajdžić
0

'Posjeta Bidena i Solane je vrlo važna za BiH'

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić cijeni vrlo važnom jučerašnju posjetu našoj zemlji potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.
  • Ova zajednička posjeta je još jedna potvrda odlučnosti da nova američka administracija i EU zajednički djeluju o pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu i da imaju usaglašene stavove o svim ključnim pitanjima, navodi se u saopćenju.

  • Prije svega, podpredsjednik Biden je još jednom potvrdio neupitnost suvereniteta i teritorijalnog integritata BiH, naglasivši da je za BiH "jedini put u sigurnu i prosperitetnu budućnost put pridruživanja Evropi, kao jedinstvena BiH", te poručio: "Morate se oduprijeti izazovima vašem suverenitetu ili teritorijalnom integritetu", istakao je Silajdžić.

Biden je također naglasio da se Amerika "ponosi svojom opredijeljenošću za mirnu i uspješnu Bosnu i Hercegovinu". Isto tako je istakao punu podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini te naglasio da SAD "neće prihvatiti njegovo (OHR-ovo) zatvaranje sve dok se ne provede agenda reformi", podsjeća dalje član Predsjedništva BiH.

  • U procesu reformi potpredsjednik Biden je naglasio potrebu stvaranja efikasnog i funkcionalnog državnog sistema, poentirajući da "država mora imati kontrolu nad državnom vojskom; država mora prevladati tamo gdje dolazi do konflikta između države i lokalnih zakona; država mora usvojiti izborni proces koji ne isključuje nijednu etničku grupu;" te da "država mora posjedovati ovlaštenja za prikupljanje prihoda i mora imati ovlaštenja za pregovaranje s EU te drugim državama i dužna je ispunjavati svoje obaveze“, navodi se u saopćenju iz kabineta Silajdžića.

U zajedničkom nastupu, Biden i Solana su iznijeli jasnu opredijeljenost za punu podršku učlanjenju Bosne i Hercegovine u EU i NATO. Oni su takođe izrazili punu podršku konkretnim koracima u reformskom procesu da bi se ispunili zahtjevi iz procesa evroatlantskih integracija.

Tokom razgovora s visokom delegacijom, Silajdžić je izrazio opredijeljenost za poduzimanje svih mjera da bi se reformski proces ubrzao te istakao neophodnim da se čim prije fokus usredsrijedi na konkretne reformske korake, poput liberalizacije viznog režima, ispunjavanja uvjeta iz Evropskog partnerstva, kao i pristupi reformi Ustava radi kreiranja funkcionalnog sistema bez bilo kakvih mehanizama blokada na bilo kom nivou vlasti u Bosni i Hercegovini i uspostavi nediskriminirajućeg izbornog sistema.

Silajdžić smatra izuzetno važnim da obećanja za punopravno članstvo u EU i NATO, koja su lideri političkih stranaka Bosne i Hercegovine dali Bidenu i Solani, budu pretvorena u praktične poteze te da ne ostanu samo na retorici, kaže se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Silajdžića.