BiH
0

Posebnom odjelu za istraživanje ratnih zločina u Srebrenici 200.000 eura

FENA
Kraljevina Norveške donirala je 200.000 eura za potporu radu tima br. 6 Posebnog odjela za ratne zločine koji vrši istrage i procesuiranja predmeta ratnih zločina na području Srebrenice.

Na danas održanoj ceremoniji potpisivanja ove donacije u Sarajevu norveški ambasador u BiH Jan Braath je kazao da se spomenuti iznos usmjerava putem Ureda registrara i dodatna je pomoć za rad Tužiteljstva u procesuiranju zločina na području Srebrenice.

"Više od 12 godina nakon rata nažalost smo u situaciji da oni koji su počinili ratne zločine još slobodno hodaju ulicama Srebrenice i ostalih gradova u BiH. Ta situacija je neprihvatljiva i krajnje je vrijeme da se nešto uradi ne samo o pitanju istraživanja ovih zločina i predmeta nego i na njihovom procesuiranju“, poručio je Braath, dodajući da to osobno smatra bitnim i za žrtve i njihove porodice i one koji se terete za ratne zločine.

Registrar za posebne odjele Tužiteljstva BiH Dubravka Piotrovski je naglasila da su istraživanja zločina koji su se desili u Srebrenici i krivična gonjenja zločinaca prioritet Tužiteljstva. Spomenula je da je OHR nedavno, ovim povodom, uputio međunarodnoj zajednici poziv za pomoć te da je Vlada Kraljevine Norveške bila među prvima koji su se odazvali.

Glavni državni tužitelj Marinko Jurčević je naglasio da će ova donacija i prethodna donacija švicarske vlade pomoći u jačanju kapaciteta za istrage u Srebrenici. Očekuje da će u tome pomoći i otvaranje terenskog ureda Tužiteljstva u Srebrenici.

Tim broj 6 Posebnog odjela za ratne zločine istražuje zločine koji su se dogodili na području Srebrenice od početka do kraja rata u BiH. Kadrovski je jak i broji između osam do deset ljudi koji rade na istraživanju zločina. Donirani iznosi Kraljevine Norveške bit će upotrijebljeni za proširenje tima br. 6 stručnim suradnicima i istražiteljima.